Ostatnie badanie opublikowane w "European Journal of Clinical Nutrition" wskazuje, że wybieranie tradycyjnych restauracji, w zamian za posiłek fast food, nie zawsze jest korzystne dla zdrowia. Okazuje się, że jedząc w tradycyjnej restauracji spożywa się więcej soli i cholesterolu niż w fast foodach.
Fot. Jakub Kapusnak/foodiesfeed.com
Do analizy włączono dane około 19 tys. dorosłych Amerykanów (pozyskane w latach 2003-2010 z badania National Health and Nutrition Examination Survey), dotyczące spożycia wszystkich posiłków i napojów w ciągu dnia, oraz informacje odnośnie miejsca ich spożycia: dom, tradycyjna restauracja czy restauracja fast food.
Z analizy wynika, że osoby stołujące się poza domem, niezależnie czy w tradycyjnej restauracji czy restauracji fast food, spożywają około 190 kcal więcej w ciągu doby, w porównaniu do osób stołujących się w domu.
Co ciekawe, jedzenie w tradycyjnej restauracji dostarczało więcej sodu i cholesterolu, niż posiłki w fast foodach, a różnica ta była znamienna statystycznie. Badanie wykazało również, że branie jedzenia z tradycyjnej restauracji „na wynos” może być korzystniejsze niż jedzenie tego posiłku w restauracji. W restauracji spożywało się więcej kalorii, tłuszczu ogółem, nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu oraz sodu. Wytłumaczeniem jest fakt, że jedzenie w restauracji często łączy się ze spotkaniem towarzyskim, a miła i relaksująca atmosfera sprzyja spożyciu większej ilości jedzenia.
Nie należy pominąć także faktu, że posiłki w tradycyjnej restauracji dostarczały więcej kwasów omega-3, witaminy B6, witaminy E, magnezu, potasu i cynku a ponadto mniej cukru, w porównaniu do posiłków serwowanych w restauracji fast food.
Autor badania ma nadzieję, że uzyskane wyniki będą zachęcać ludzi do samodzielnego przygotowania posiłków w domu. Trzeba jednak pamiętać, że nadal będą osoby lubiące stołować się poza domem. W takiej sytuacji dobrym rozwiązaniem będzie przyniesienie części posiłku do domu i zjedzenie go w następnym dniu.