Od wiosny do jesieni, w Europie jak i w innych regionach całego świata, organizowane są liczne wydarzenia kulturalne i sportowe o charakterze masowym np. festiwale, koncerty, parady.
Fot. Adobe Stock
Biorą w nich udział uczestnicy z wielu państw, o zróżnicowanej sytuacji epidemiologicznej chorób zakaźnych.
Obecnie niestabilna sytuacja epidemiologiczna dotyczy przede wszystkim chorób takich jak: odra, błonica, krztusiec, poliomyelitis. Możesz się przed nimi skutecznie zabezpieczyć poprzez szczepienie ochronne.
Podczas takich wydarzeń dużym wyzwaniem są także choroby przenoszone: drogą pokarmową, przez wektory, drogą kontaktów płciowych czy choroby infekcyjne dróg oddechowych.
Zalecenia przed podróżą
Upewnij się, że posiadasz aktualne szczepienia (obowiązkowe w danym kraju bądź zalecane ze względu na kierunek podróży – informację o szczepieniach obowiązkowych lub zalecanych możesz uzyskać w placówkach dyplomatycznych danego państwa albo na stronie WHO).
Skonsultuj się z lekarzem przed podjęciem decyzji o wyjeździe, w przypadku gdy chorujesz na przewlekle przebiegające choroby, takie jak: cukrzyca, choroby płuc, niewydolność nerek, niewydolność krążenia, stany przebiegające z obniżeniem odporności lub ostrą postać innej choroby zakaźnej. Jeśli planujesz ciążę lub jesteś w ciąży, skonsultuj się z swoim ginekologiem – położnikiem.
Zalecenia podczas pobytu
stosuj dobre praktyki higieniczne – dokładne i często myj ręce ciepłą wodą z mydłem, szczególnie po skorzystaniu z toalety, przed przyrządzaniem i spożywaniem posiłków, po zmianie dziecku pieluchy, po toalecie nosa, po przyjściu do domu, po kontakcie ze zwierzętami, itp. W przypadku braku wody i mydła zaopatrz się w chusteczki lub płyn o właściwościach dezynfekcyjnych
przestrzegaj higieny kaszlu i kichania – w czasie kaszlu lub kichania zakryj usta i nos chusteczką oraz natychmiast wyrzuć zużytą chusteczkę, gdy nie masz chusteczki kasłaj lub kichaj w zgięcie łokcia, jeśli jesteś przeziębiony możesz założyć maseczkę
stosuj zasady 5 kroków do bezpiecznej żywności, zmniejszy to ryzyko zachorowania poprzez potencjalnie skażoną żywność/wodę. Pij wodę butelkowaną oryginalnie zamkniętą lub przegotowaną, spożywaj żywność poddaną obróbce termicznej, dokładnie myj i obieraj warzywa i owoce przed ich spożyciem, nie jedz produktów surowych, spożywaj żywność nieprzeterminowaną oraz pochodzącą z pewnych źródeł. Zapoznaj się z 5 krokami do bezpiecznej żywności
stosuj ochronę przed pogryzieniem przez komary, kleszcze – używaj repelentów i odpowiednio się ubieraj (ubrania jasne, najlepiej zakrywające ciało z długimi nogawkami i rękawami, zakrywające stopy, nakrycie głowy), w przypadku biwakowania w terenie, poza klimatyzowanymi pomieszczeniami, stosuj moskitiery
stosuj bezpieczne praktyki, które uchronią Cię przed chorobami przenoszonymi drogą kontaktów płciowych
unikaj kontaktu z osobami wykazującymi objawy chorobowe
unikaj kontaktu ze zwierzętami dzikimi i nieznanymi
unikaj ryzykownych zachowań, takich jak np. wykonywanie drobnych zabiegów medycznych albo zabiegów estetycznych (kosmetyczne, tatuażu, piercingu) w warunkach niehigienicznych lub przy użyciu niesterylnych ostrych narzędzi, lub przy wielokrotnym wykorzystaniu sprzętu wyłącznie jednorazowego użytku. Istotne ryzyko zakażenia wiąże się także z przyjmowaniem narkotyków drogą dożylną, przy użyciu wspólnych igieł i strzykawek
udaj się do lekarza – w przypadku wystąpienia podczas pobytu za granicą niepokojących objawów chorobowych np. gorączki, ogólnego osłabienia, biegunki, wymiotów, kaszlu, trudności w oddychaniu, nietypowych zmian na skórze, objawów ze strony układu nerwowego, staraj się mieć jak najmniejszy kontakt z innymi ludźmi, aby uniknąć dalszego rozprzestrzeniania się infekcji.
Zalecania po powrocie
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych po powrocie do Polski, niezwłocznie zgłoś się do lekarza, informując o przebytej podróży.
W przypadku choroby zakaźnej, która podlega nadzorowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej, możemy się z tobą skontaktować.