Alergeny

Alergeny pokarmowe więcej

  • Alergeny pokarmowe
    Alergeny pokarmowe
    Do najczęściej uczulających pokarmów należą białka mleka krowiego, jaja oraz pszenicy (zwłaszcza u dzieci), ponadto ryby, owoce morza, orzechy, pomidory, seler, przyprawy. Uczulają także dodatki stosowane w pokarmach.
  • Uczulenie na białko jaja kurzego
    Uczulenie na białko jaja kurzego
    Białko jaja kurzego należy do najczęstszych alergenów pokarmowych. W dodatku powoduje ono niekiedy bardzo burzliwe reakcje i może uczulać na odległość.

Alergeny wziewne więcej

  • Alergeny wziewne
    Alergeny wziewne
    Uczulają nas zwykle rośliny niepozorne, pozbawione barwnych kwiatów. Produkują one bowiem miliony pyłków przenoszonych przez wiatr, które łatwo dostają się do nosa, oczu i oskrzeli.
  • Kalendarz pylenia roślin
    Kalendarz pylenia roślin
    Czas rozpoczęcia i zakończenia pylenia przez poszczególne rośliny jest zależny od krainy geograficznej, warunków klimatycznych i gatunku rośliny.

Alergeny kontaktowe więcej

  • Alergeny kontaktowe
    Alergeny kontaktowe
    Do najczęstszych alergenów kontaktowych w Polsce należą nikiel i chrom. Coraz częstsze jest też uczulenie na perfumy i aminy aromatyczne.
  • Alergia na nikiel
    Alergia na nikiel
    Najczęściej uczula nikiel znajdujący się w biżuterii, guzikach jeansów, sprzączkach pasków, a niekiedy również nożycach, sztućcach i innych wyrobach metalowych.

Alergeny lekowe więcej

  • Alergeny lekowe
    Alergeny lekowe
    Do najczęściej alergizujących leków należą antybiotyki, leki przeciwbólowe oraz miejscowe leki znieczulające.
  • Ampicylina
    Ampicylina
    W Polsce ze wszystkich penicylin półsyntetycznych najczęściej uczula ampicylina, znacznie wyprzedzając pod tym względem kloksacylinę i inne antybiotyki o podobnej budowie chemicznej.

Jad owadów więcej

  • Klecanka rdzaworożna - czy użądlenie jest groźne?
    Klecanka rdzaworożna - czy użądlenie jest groźne?
    Klecanka rdzaworożna jest powszechnie występującym w Polsce owadem błonkoskrzydłym. Z wyglądu jest podobna do osy pospolitej i choć mniej agresywna, to jej użądlenia są boleśniejsze. U osób z nadwrażliwością na jad błonkoskrzydłych może po użądleniu rozwinąć się reakcja alergiczna, a nawet wstrząs anafilaktyczny, który jest stanem zagrożenia życia.

  • Użądlenia przez owady
    Użądlenia przez owady
    Użądlenia przez owady są w Polsce zwykle powodowane przez osy, pszczoły, szerszenie lub trzmiele. U większości osób po użądleniu dochodzi do niegroźnej reakcji miejscowej, natomiast u osób nadwrażliwych może dojść do reakcji uogólnionej, a nawet wstrząsu anafilaktycznego, który zagraża życiu.
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta