Alergeny pokarmowe
Do najczęściej uczulających pokarmów należą białka mleka krowiego, jaja oraz pszenicy (zwłaszcza u dzieci), ponadto ryby, owoce morza, orzechy, pomidory, seler, przyprawy. Uczulają także dodatki stosowane w pokarmach.
Do najczęściej uczulających pokarmów należą białka mleka krowiego, jaja oraz pszenicy (zwłaszcza u dzieci), ponadto ryby, owoce morza, orzechy, pomidory, seler, przyprawy. Uczulają także dodatki stosowane w pokarmach.
Białko jaja kurzego należy do najczęstszych alergenów pokarmowych. W dodatku powoduje ono niekiedy bardzo burzliwe reakcje i może uczulać na odległość.
W alergii na jajo kurze znacznie częściej i silniej uczula białko niż żółtko, ale i to ostatnie bywa czynnikiem etiologicznym niebezpiecznych reakcji anafilaktycznych, choć częstość tego zjawiska nie jest dokładnie poznana.
Alergia na mleko krowie w znacznie większym stopniu niż uczulenie na inne pokarmy zależy od wieku. W pierwszych kilkunastu miesiącach życia mleko krowie jest najczęstszym alergenem dziecka.
Ze wszystkich gatunków zbóż pszenica alergizuje najczęściej.
Zarówno same orzechy, jak i masło arachidowe są bardzo silnymi alergenami pokarmowymi.
Seler należy do częstych alergenów pokarmowych. W większości przypadków alergizuje osoby z nieżytem nosa wywołanym nadwrażliwością na pyłek roślin.
Po selerze marchew należy do najczęściej alergizujących jarzyn. Alergia na marchew często współistnieje z uczuleniem na inne owoce i warzywa.
Ryby są najczęstszym źródłem alergenów pokarmowych, których spożycie wywołuje wstrząs anafilaktyczny.
Węgorz jest jedną z wielu ryb, które silnie uczulają. Nadwrażliwość ta w porównaniu z alergią na inne pokarmy ma kilka osobliwości.
Uczulenie na ryby jest bardzo częste. Szczególnie duży odsetek nadwrażliwych obserwuje się wśród dzieci i młodzieży oraz w krajach z rozwiniętym rybołówstwem morskim.
Alergia na jabłka jest dość częsta. Niejednokrotnie towarzyszy jej nadwrażliwość na seler lub marchew.
Alergia na ziemniaki występuje głównie u gospodyń domowych i pracowników gastronomii.
Na pomidora stosunkowo często są uczulone są osoby stale zawodowo przygotowujące kanapki oraz sprzedawcy żywności.
Uczulenie na truskawki to rodzaj alergii pokarmowej, czyli stanu, w którym organizm rozwija nieprawidłową reakcję na substancje zawarte w truskawkach (alergeny). Najczęstszym objawem uczulenia na truskawki jest zespół alergii jamy ustnej, który objawia się pieczeniem, mrowieniem, swędzeniem i drętwieniem w jamie ustnej. Objawy pojawiają się bezpośrednio po spożyciu truskawek, ustępują po kilku–kilkunastu minutach i zwykle nie wymagają leczenia.
Brzoskwinia szczególnie często uczula w rejonie śródziemnomorskim, wywołując różnorodne objawy kliniczne, zwłaszcza pokrzywkę.
Alergia na owoc czereśni powstaje w odmienny sposób w różnych częściach Europy. Różnice te zależą od tego, które z uczulających białek czereśni jest w danym rejonie większym alergenem.
Objawy uczulenia na banany są różnorodne. Najczęściej stwierdza się pokrzywkę kontaktową. Występuje ona zwłaszcza na wargach, ale nieraz także na opuszkach palców.
Alergia na owoc gruszy znana jest od wielu dziesiątków lat, ale większą uwagę poświęcono jej dopiero ostatnio.
Alergia pokarmowa na szpinak nie jest częsta, a alergia wziewna zdarza się bardzo rzadko.
Nasiona słonecznika są bogate w olej, który się wykorzystuje do produkcji margaryn i olejów kuchennych. Zazwyczaj olej nie zawiera białek i dlatego nie uczula, ale opisano wiele wyjątków od tej zasady.
Ryż jest w znacznej części świata głównie spożywanym zbożem. Dużo informacji na temat uczulenia na ryż pochodzi z Japonii, gdzie stanowi on codzienny posiłek większości mieszkańców.
Przypadki alergii na mleko jednego gatunku kopytnych u osób dobrze tolerujących mleko innych gatunków (może z wyjątkiem osła) są ogromnie rzadkie, ale się zdarzają.
w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł