Żywienie w praktyce onkologicznej. 62-letni nałogowy palacz papierosów
Żywienie w praktyce onkologicznej
11.09.2008
dr med. Stanisław Kłęk
z I Katedry Chirurgii Ogólnej i Kliniki Chirurgii Gastroenterologicznej UJ
Towarzystwo Naukowe Nutrimed
i dr Bożena Cybulska-Stopa
z Kliniki Nowotworów Układowych i Uogólnionych
Centrum Onkologii Instytutu im. M. Skłodowskiej-Curie w Krakowie
Wybrane treści dla pacjenta
-
Rak płuca – rokowania
Jak długo można przeżyć z rakiem płuc? Jakie są rokowania?
-
Metody leczenia żywieniowego w chirurgii
Każdy pacjent po przyjęciu na oddział chirurgiczny podlega ocenie odżywienia. Po stwierdzeniu wskazań do rozpoczęcia leczenia żywieniowego lekarz zaplanuje interwencję żywieniową. Po pierwsze należy wybrać drogę, którą dostarczane będą składniki odżywcze.
-
Rak płuc - objawy, przyczyny, rodzaje, badania, leczenie
Rak płuc jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym na świecie. W początkowej fazie nie powoduje objawów i może być wykryty przypadkowo (np. podczas badań okresowych). Kiedy zaczyna dawać objawy, jest już zazwyczaj zaawansowany, a leczenie jest trudne. Obejmuje ono leczenie operacyjne, chemioterapię, radioterapię, leczenie ukierunkowane molekularnie i immunoterapię. Silnym czynnikiem ryzyka zachorowania jest palenie papierosów.