Dieta bogatobiałkowa u chorych w stanie krytycznym – czy jest się czego obawiać?

04.12.2023
Omówienie artykułu: The effect of higher protein dosing in critically ill patients with high nutritional risk (EFFORT Protein): an international, multicentre, pragmatic, registry-based randomised trial.
D.K. Heyland i wsp.
The Lancet, 2023; 401: 568–576

Wybrane treści dla pacjenta
  • Dieta w łuszczycy
  • Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z wyrównaną i niewyrównaną marskością wątroby
  • Rola błonnika pokarmowego w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego
  • Dieta ketogenna w leczeniu padaczki lekoopornej
  • Zalecenia żywieniowe w ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby
  • Dieta w chorobie Alzheimera
  • Dieta w stwardnieniu rozsianym
  • Wzdęcia brzucha i nadmierne gazy – postępowanie dietetyczne
  • Dieta w zespole metabolicznym
  • Dieta w kamicy nerkowej

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.