Czy i jak parkinsonizm w chorobie Gauchera różni się od „klasycznej” choroby Parkinsona?
22.05.2023
prof. dr hab. n. med. Maciej Machaczka, Kierownik Zakładu Patofizjologii Człowieka w Kolegium Nauk Medycznych Uniwersytetu Rzeszowskiego
Wybrane treści dla pacjenta
-
Choroba Parkinsona
Choroba Parkinsona dotyka w Polsce około 60-70 tys. osób. Z powodu starzenia się społeczeństwa jej częstość będzie rosła.
-
Dieta w chorobie Parkinsona
Właściwa dieta zapewnia skuteczne działanie leków, wpływa na dobre samopoczucie chorego oraz warunkuje utrzymanie właściwej masy ciała. Istotny problem u pacjentów z chorobą Parkinsona stanowi niedożywienie. Jest ono spowodowane zarówno trudnościami w posługiwaniu się sztućcami, jak i częstym współwystępowaniem depresji, która zazwyczaj się wiąże z brakiem apetytu.