Ocena endokrynologiczna pacjenta z otyłością. Omówienie wytycznych European Society of Endocrinology 2020

13.11.2020
dr n. med. Ewa Płaczkiewicz-Jankowska1, prof. dr hab. n. med. Ewelina Szczepanek-Parulska2, prof. dr hab. n. med. Marek Ruchała2
1 Polski Instytut Evidence Based Medicine, Kraków
2 Katedra i Klinika Endokrynologii, Przemiany Materii i Chorób Wewnętrznych, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu

Wybrane treści dla pacjenta
  • Guz chromochłonny (pheochromocytoma)
  • Dieta w leczeniu otyłości i towarzyszącej jej insulinooporności
  • Zespół policystycznych jajników (PCOS)
  • Wrodzony przerost nadnerczy
  • Choroba Cushinga
  • Guzki tarczycy
  • Dieta w zespole metabolicznym
  • Pierwotna niedoczynność przytarczyc
  • Hirsutyzm, zespół hiperandrogenizacji
  • Czy osoby z chorobą Hashimoto powinny unikać niektórych produktów roślinnych, takich jak np. soja, brokuły, kalafior, kapusta?

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Sponsorem serwisu jest