Dieta DASH - plan żywieniowy
12.03.2021
Opracowano na podstawie: Your guide to lowering your blood pressure with DASH. National Institutes of Health
dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk
National Heart, Lung, and Blood Institute. 2006
Wybrane treści dla pacjenta
-
Dieta w niedoczynności tarczycy
Niedobór jodu, żelaza, selenu i cynku zaburza prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Jadłospis osoby chorującej na niedoczynność tarczycy powinien być więc skomponowany w taki sposób, by dostarczał produktów żywnościowych będących źródłem tych składników mineralnych.
-
Dieta w łuszczycy
Wprawdzie dotychczas nie ustalono zaleceń dietetycznych dla chorych na łuszczycę, jednak wiele danych wskazuje, że zmiana nawyków żywieniowych może korzystnie wpływać na przebieg tej choroby.
-
Dieta niskowęglowodanowa w wybranych jednostkach chorobowych
Diety niskowęglowodanowe bywają postrzegane jako remedium na liczne dolegliwości zdrowotne, w tym walkę z nadmiarem kilogramów zdeponowanych w postaci zapasowej tkanki tłuszczowej. W takich modelach żywieniowych udział energii z węglowodanów ulega ograniczeniu na korzyść zarówno tłuszczów, jak i białka, a proporcje makroskładników diety są na ogół indywidualne i zależne od licznych czynników.
-
Dieta w osteoporozie
Składniki diety istotne w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy.
-
Dieta w eozynofilowym zapaleniu przełyku
Leczenie należy rozpocząć od wdrożenia odpowiednich zaleceń dietetycznych. Kontrolę objawów chorobowych umożliwia wykluczenie z diety alergenów wywołujących chorobę. Można zastosować jedną z 3 rodzajów terapii dietetycznych.
-
Dieta ketogenna w leczeniu padaczki lekoopornej
Dieta ketogeniczna to dieta, w której znaczące ograniczenie węglowodanów prowadzi do ketozy żywieniowej, czyli stanu w którym ciała ketonowe stają się zastępczym źródłem energii. Z artykułu dowiesz się jakie są zasady diety ketogenicznej, jakie przynosi ona efekty oraz jakie produkty żywnościowe powinny się w niej znaleźć.
-
Dieta w stwardnieniu rozsianym
Skuteczności diety w stwardnieniu rozsianym jednoznacznie nie potwierdzono, aczkolwiek uważa się, że wprowadzenie właściwej terapii żywieniowej u chorych na SM, pozwala uniknąć niedoborów pokarmowych oraz może łagodzić objawy choroby oraz wpływać na efektywność leczenia farmakologicznego.
-
Dieta cukrzycowa
Dieta jest bardzo istotnym elementem terapii cukrzycy. Warunkuje ona utrzymanie właściwego stężenia glukozy i tłuszczów (lipidów) we krwi oraz optymalne wartości ciśnienia tętniczego. Dobrze dobrana dieta zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycy, jak również redukuje ryzyko chorób naczyniowych. Właściwy model żywienia odgrywa także ważną rolę w prewencji i leczeniu przewlekłych powikłań cukrzycy (mikroangiopatii, retinopatii i nefropatii cukrzycowej).
-
Dieta w chorobie Parkinsona
Właściwa dieta zapewnia skuteczne działanie leków, wpływa na dobre samopoczucie chorego oraz warunkuje utrzymanie właściwej masy ciała. Istotny problem u pacjentów z chorobą Parkinsona stanowi niedożywienie. Jest ono spowodowane zarówno trudnościami w posługiwaniu się sztućcami, jak i częstym współwystępowaniem depresji, która zazwyczaj się wiąże z brakiem apetytu.
-
Dieta w chorobie zwyrodnieniowej stawów – czy można odbudować chrząstkę stawową?
Jaką dietę stosować w chorobie zwyrodnieniowej stawów? Jak się odżywiać, by mieć zdrowe stawy? Czy są jakieś produkty, które powinniśmy uwzględnić w codziennej diecie? Co jeść, aby odbudować chrząstkę stawową?