„British Journal of Sports Medicine” pisze, że nawet u starszych mężczyzn regularne uprawianie ćwiczeń może wydłużyć życie o 5 lat.
Problem otyłości wśród najmłodszych to jeden z wielu wymagających działań interdyscyplinarnych i zaangażowania różnych podmiotów. Dlatego - zdaniem wiceminister zdrowia Małeckiej-Libery - widać pilną potrzebę uchwalenia ustawy o zdrowiu publicznym.
W przygotowywanym przez Ministerstwo Zdrowia Narodowym Programie Zdrowia będzie plan przeciwdziałania nadwadze i otyłości. Największym wyzwaniem jest powstrzymanie tej epidemii wśród najmłodszych - powiedziała w czwartek wiceminister zdrowia Beata Małecka-Libera.
50% rodziców uważa, że do 3. roku życia dzieci powinny mieć specjalną dietę, inną niż osoby dorosłe. Mają jednak problemy z przestrzeganiem niektórych zasad, np. ograniczeniem cukru i soli - wynika z badania zrealizowanego w ramach projektu "Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy".
Polacy wciąż jedzą zbyt mało warzyw i owoców oraz ich przetworów, szczególnie soków; kluczowa dla poprawy sytuacji jest edukacja nt. właściwych nawyków żywieniowych prowadzona już od najmłodszych lat – podkreślali we wtorek eksperci podczas debaty w Centrum Prasowym PAP.
Kontakt młodych ludzi z reklamą powoduje, że częściej sięgają po słodkie napoje, a rzadziej po warzywa. Europejskie badania potwierdzają, że wiedza o mechanizmach działających w reklamie nie pomaga nastolatkom w walce o odpowiednią masę ciała. Jak wygląda sytuacja w Polsce, sprawdziła psycholog zdrowia z SWPS Wrocław.
Dwukrotnie więcej mężczyzn niż kobiet regularnie ćwiczy - wynika z najnowszego brytyjskiego badania, o którym informuje pismo "Sport Review".
45 dietetyków-edukatorów przeszkolonych programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy" rozpoczyna staże w żłobkach i przedszkolach w całej Polsce. Będą analizować jadłospisy, przeprowadzać warsztaty i szkolić personel placówek, by dzieci były prawidłowo żywione.
Dzięki przeprowadzonym na wielką skalę badaniom udało się odkryć ponad 90 nowych regionów genomu (loci) związanych z otyłością – informuje „Nature”.
Zmiany w sposobie żywienia u części Polaków spowodowały spadek zachorowalności na niektóre nowotwory, głównie takie jak rak żołądka, wątroby, trzustki i przełyku – powiedział w środę na konferencji prasowej w Warszawie prof. Mirosław Jarosz.
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.