Rozporządzenie Ministra Zdrowia dotyczące poprawy asortymentu sklepików szkolnych oraz menu szkolnych stołówek wzbudziło wiele emocji i wątpliwości, zwłaszcza w środowisku szkolnym i branży spożywczej. Wiele osób wciąż pyta jaki jest cel tego rozporządzenia? I czy w ogóle da się je wdrożyć w praktyce? Poniżej przedstawiamy odpowiedzi i argumenty ekspertów.
Krakowscy piekarze przygotowują akcję, której celem będzie przywrócenie obwarzanka do szkół. Samorządowcy stają też w obronie drożdżówki.
Dieta bogata w warzywa, owoce i orzechy nie tylko chroni przed otyłością, ale także przed depresją - informuje pismo "BMC Medicine".
1 września powraca program "owoce i warzywa w szkole", który ma zmienić nawyki żywieniowe dzieci; wpisuje się on w akcję zdrowego w szkołach, w których zakazano sprzedaży w sklepikach "śmieciowej żywności" - podała rzecznik Agencji Rynku Rolnego Iwona Ciechan.
Zdecydowanie mniej palimy, spożywamy za to więcej mleka i jego przetworów, jemy też więcej cukru - wynika z danych jakie w poniedziałek opublikował Główny Urząd Statystyczny. Według GUS jemy mniej warzyw i owoców.
Naukowcy z Kanady twierdzą, że zidentyfikowali gen, który może być ważnym czynnikiem rozwoju otyłości.
Do Sejmu trafił Narodowy Program Zdrowia do roku 2020, w którym rząd stawia sobie za główny cel uporanie się z problemem otyłości Polaków, informuje "Rzeczpospolita".
Coca-Cola, największy na świecie producent słodzonych napojów, wspiera finansowo naukowców, którzy przerzucają winę za otyłość Amerykanów ze złej diety na brak ćwiczeń - pisze w poniedziałek dziennik "New York Times".
Minister Sportu i Turystyki ogłosił dodatkowy nabór wniosków w ramach programu „Sport Wszystkich Dzieci”. Wnioski na dofinansowanie „Wspierania programów aktywności fizycznej jako przeciwdziałania nadwadze i otyłości u dzieci i młodzieży” należy składać do 24 sierpnia. Do rozdysponowania jest 300 000 zł.
Dieta bogata w produkty zawierające wysoko przetworzone węglowodany - np. biały chleb, słodycze czy słodzone napoje - ma związek z większym ryzykiem depresji u kobiet po menopauzie – wykazało badanie, które publikuje pismo “American Journal of Clinical Nutrition”.
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.