Zespół naukowców z Hiszpanii przeprowadził badania z udziałem studentów pierwszego roku studiów licencjackich na kierunku pielęgniarstwo.
Naukowcy przeanalizowali dane pochodzące od 23 708 dorosłych Amerykanów w wieku powyżej 30 lat; ankietowani odnotowywali, co jedli w ciągu 24 godzin – wyszczególniając nie tylko to, co, ale także kiedy spożyli.
Układając ranking, brano pod uwagę m.in. zróżnicowanie pokarmów w proponowanym planie żywieniowym i możliwość przystosowania go do preferencji indywidualnych,
Norwescy naukowcy przyjrzeli się związkowi między BMI a kosztami w ochronie zdrowia.
Największe amerykańskie i brytyjskie serwisy informacyjne nadal stygmatyzują osoby z nadwagą za pomocą zdjęć, których używają, sugeruje nowe recenzowane badanie opublikowane w Journal of Health Communication.
W ramach unijnej strategii „Od pola do stołu” Komisja Europejska zaproponowała wprowadzenie jednego, unijnego, obowiązkowego znakowania żywności wartością odżywczą z przodu opakowania (FOPNL), co ma na celu ułatwienie konsumentom wyboru zdrowej i zrównoważonej diety.
Narodowy Fundusz Zdrowia przygotował e-book, który pomoże w przyrządzeniu świątecznych potraw w zdrowszym wydaniu, bez wielogodzinnych przygotowań w kuchni.
Osoby, które w wieku nastoletnim mają nadwagę lub otyłość, są bardziej narażone na wczesny rozwój przewlekłej choroby nerek (PchN) – informuje czasopismo „JAMA Pediatrics”.
2 grudnia 2023 r. prof. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska została wybrana przez Walne Zgromadzenie Członków PTLO na prezesa Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości na kadencję 2023-2025.
Oddział Kliniczny Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej, Metabolicznej i Stanów Nagłych Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie i działające przy nim Centrum Chirurgicznego Leczenia Otyłości otrzymały certyfikat Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości za kompleksowe leczenie choroby otyłościowej.
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.