U dzieci szkolnych objętych przez dwa lata szwajcarsko-polskim programem edukacyjnym „Zachowaj równowagę” otyłość zmniejszyła się o 1 punkt procentowy - poinformował we wtorek w Warszawie dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie prof. Mirosław Jarosz.
W sklepikach szkolnych będą mogły być sprzedawane kanapki, również z jasnego pieczywa, drożdżówki, gumy do żucia, napoje mleczne, koktajle owocowe i warzywne. Ministerstwo Zdrowia przekazało w piątek do konsultacji publicznych projekt rozporządzenia określającego zasady żywienia w szkołach. Kierunek zgodny z zapowiedziami: liberalizacja przepisów.
W połowie kwietnia poznamy recepturę drożdżówki, która trafi do szkolnych sklepików - pisze "Dziennik Gazeta Prawna". Przepis opracowała Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej przy Stowarzyszeniu Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.
Do ponad 1,1 mld zwiększyła się na świecie liczba ludzi otyłych lub z nadwagą, przy czym osób otyłych jest już więcej niż tych z nieco tylko nadmierną tuszą – wynika z raportu opublikowanego przez „Lancet”.
Ponad 60% mężczyzn i blisko połowa kobiet w Polsce ma nadwagę lub otyłość. Ten sam problem dotyka co trzeciego chłopca w wieku szkolnym i co piątą dziewczynkę - wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia.
Rzecznik Praw Pacjenta od dłuższego czasu realizuje działania związane z poprawą sytuacji pacjentów otyłych. W Warszawie w sprawę pacjentów borykających się ze skrajną otyłością zaangażowało się także Biuro Polityki Zdrowotnej Urzędu m.st. Warszawy.
Żołnierze i policjanci to druga po dzieciach grupa zagrożona otyłością. Resort zdrowia zapowiada walkę z tym zjawiskiem. Powszechne w środowisku brzuchy piwne mają się teraz zamienić w "kaloryfery" – pisze "Dziennik Gazeta Prawna".
Wpływ globalnego ocieplenia na rolnictwo i dietę może doprowadzić do ponad 500 tys. dodatkowych zgonów w 2050 roku - wynika z szacunków naukowców z Oxfordu; wyniki ich badań opublikował w czwartek prestiżowy brytyjski tygodnik medyczny "The Lancet".
Sejmowa komisja negatywnie odniosła się w czwartek do petycji mającej na celu wyłączenie szkół ponadgimnazjalnych spod przepisów zakazujących sprzedawania w sklepikach szkolnych niezdrowego jedzenia. Ministerstwo Zdrowia pracuje nad nowym rozporządzeniem w tej sprawie.
Potomstwo kobiet, które podczas ciąży jadły ryby częściej niż trzy razy w tygodniu, jest narażone na szybszy wzrost i otyłość w dzieciństwie – wynika z międzynarodowego badania, które publikuje czasopismo „JAMA Pediatrics”.
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.