Godzina aktywności fizycznej dziennie zmniejsza ryzyka zdrowotne spowodowane ośmiogodzinnym siedzeniem - przekonują naukowcy w "The Lancet".
Nowo odkryty wariant genu CREBRF zwiększa ryzyko otyłości bardziej niż wszystkie dotąd poznane ludzkie geny - aż o 30-40% – informuje pismo „Nature Genetics”.
Osoby prowadzące samochód godzinę i więcej dziennie są bardziej otyłe od tych, które mniej jeżdżą samochodem, donoszą naukowcy.
Obniżenie temperatury otoczenia może pomóc obniżyć wagę ciała. Są na to nowe dowody. Kiedy bowiem przebywa się w chłodzie, flora bakteryjna jelit zmienia się i może pomóc w walce z nadwagą - uważają polscy badacze, którzy zbadali to zjawisko na myszach.
Ponad 1/4 Polaków cierpi na otyłość. W ciągu ostatnich 2 lat odsetek osób, które mają problem z nadwagą, w kraju powiększył się, a Polacy znaleźli się w pierwszej piątce najbardziej otyłych narodów w Europie.
Uzyskane obiektywne mierniki masy ciała BMI (według aktualnych norm WHO) wskazują, że w porównaniu z 2009 r. waga ciała dorosłego mieszkańca Polski niestety rośnie i coraz częściej występuje problem nadwagi i otyłości. Zbyt dużą masę ciała w 2014 r. miała już co druga dorosła osoba. Relatywnie częściej problemy z nadmierną masą ciała wystąpiły wśród mężczyzn.
Od 2017 r. porady dietetyczne dla kobiet w ciąży i rodziców małych dzieci będą finansowane ze środków publicznych - wynika z projektu Narodowego Programu Zdrowia. O takie rozwiązanie apelował ruch Głodni Zmian, który zebrał w tej sprawie ponad 10 tys. podpisów.
AOTMiT oddzieliła chirurgię bariatryczną od ogólnej i utworzyła nową grupę świadczeń gwarantowanych pn. chirurgiczne leczenie otyłości, refundowanych przez NFZ.
W czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences ukazała się praca amerykańskich naukowców, którzy opracowali nową metodę dostarczania leku. Za jej pomocą najprawdopodobniej będzie można leczyć otyłość.
W tym roku Polska znalazła się na 5. miejscu spośród krajów europejskich, w których jest największy odsetek osób otyłych - wynika ze Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego (Global Food Security Index), który jest opracowywany na zlecenie firmy DuPont przez Economist Intelligence Unit (EIU) od 2012 roku.
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.