Aktualności

  • Coraz więcej otyłych dzieci

    W Polsce rośnie liczba otyłych dzieci. „Otyłość to trudna w leczeniu choroba wielonarządowa, która u dzieci powoduje zaburzenia postawy oraz występowanie powikłań w późniejszym wieku” - alarmuje prof. Anna Noczyńska z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

  • Drożdżówki ulubioną przekąską uczniów

    Drożdżówki to przekąska, którą uczniowie najchętniej kupują w drodze do lub ze szkoły - wynika z badań. Słodkie bułki są wybierane dwukrotnie częściej niż owoce i dziesięciokrotnie częściej niż warzywa pakowane jako przekąski.

  • Od września nowe zasady żywienia w szkołach

    Od września uczniowie będą już mogli kupić w szkole drożdżówki, jednak nie zbyt słodkie i nie takie, które zostały przygotowane z głęboko mrożonego ciasta. Do sklepików wróci kawa. Jednak nadal ważnym elementem żywienia uczniów będą kanapki.

  • 10 tys. podpisów po wnioskiem do MZ o refundację porad dietetyków

    W listopadzie ubiegłego roku, z inspiracji Fundacji „My Pacjenci”, powstała inicjatywa społeczna „Głodni Zmian”. Do końca lipca zebrała ponad 10 tys. podpisów po wnioskiem do ministra zdrowia, aby porady dietetyków dla ciężarnych oraz rodziców dzieci do lat 5 były finansowane przez NFZ.

  • Im dłuższa otyłość, tym większe ryzyko raka

    Ryzyko zachorowania na raka u kobiety po menopauzie może zależeć od tego, jak długa była ona otyła i miała nadwagę – wykazały badania opublikowane przez „PLOS Medicine”.

  • GIS daje czas szkolnym sklepikom

    Sztandarowa drożdżówka powraca, ale chcemy, by sprostała nie tylko wymaganiom zdrowotnym, ale również by smakowała dzieciom. Dlatego dajemy wszystkim czas na przygotowanie się do nowych przepisów - mówi w wywiadzie dla "Dziennika Gazety Prawnej" Marek Posobkiewicz, główny inspektor sanitarny.

  • Coraz więcej firmy z cateringiem dietetycznym

    Firmy oferujące catering dietetyczny wyrastają jak grzyby po deszczu, a miejsca na rynku i tak nie brakuje – pisze "Puls Biznesu". Rynkowi sprzyjają: zwiększenie się liczby osób otyłych, moda na zdrowy styl życia i wzrost zamożności społeczeństwa.

  • Instytut Żywności i Żywienia edukuje w ramach projektu "Zachowaj Równowagę"

    Codzienny pośpiech i wykształcone przez lata złe nawyki żywieniowe to znaki naszych czasów – Instytut Żywności i Żywienia, w ramach projektu Zachowaj Równowagę, postanowił przekazać Polakom materiały edukacyjne, które pomogą w podejmowaniu właściwych wyborów żywieniowych.

  • Spożycie mięsa przyczynia się do globalnego problemu otyłości

    Mięso przyczynia się do rozwoju otyłości w takim samym stopniu, jak cukier, i na równi z nim odpowiada za światową epidemię tej choroby – uważają naukowcy z Australii. – Powinniśmy ostrzegać konsumentów przed nadmiernym spożyciem mięsa, tak jak ostrzegamy ich przed cukrem – dodają.

  • Hamankiewicz: Rząd powinien wpływać na obniżenie spożycia cukru

    Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej zaapelowało do Rady Ministrów o podjęcie działań ograniczających negatywne skutki zdrowotne związane ze spożyciem cukru.

835 artykułów - strona 64 z 84

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Sponsorem serwisu jest