Aktualności

  • Europosłowie za ograniczeniem tłuszczów trans

    Europosłowie chcą nałożenia limitów na zawartość w żywności niezdrowych tłuszczów trans (TFA). Dostępne głównie w produkowanych przemysłowo olejach roślinnych tłuszcze prowadzić mogą m.in. do zawału serca, niepłodności czy choroby Alzheimera.

  • Otyła Europa

    Eurostat opublikował 20 października najnowsze dane dotyczące otyłości w Europie. Wynika z nich, że waga co drugiego Europejczyka wykracza poza normę. W Polsce problemy z otyłością ma 17,2% osób.

  • Włosi w poszukiwaniu super-jedzenia

    Co trzeci Włoch ze strachu rezygnuje z jedzenia niektórych produktów - to nowe, rosnące zjawisko odnotował związek rolników Coldiretti. Jego eksperci zauważyli, że wzrasta liczba konsumentów poszukujących „super- jedzenia”, czyli nadzwyczaj zdrowej żywności.

  • MZ: Nie ma prac nad podatkiem cukrowym

    Ministerstwo zdrowia nie prowadzi prac dotyczących wprowadzenia tzw. podatku cukrowego; resort chce zredukować spożycie niektórych produktów poprzez edukowanie społeczeństwa o znaczeniu zdrowego żywienia - powiedział wiceminister zdrowia Jarosław Pinkas.

  • Liczba otyłych dzieci przyrasta lawinowo

    Do 2015 roku na świecie będzie blisko 270 milionów dzieci z nadwagą, w tym 91 milionów dotkniętych ciężką otyłością. Wiele z nich zachoruje na cukrzycę, choroby serca i inne poważne zaburzenia metaboliczne.

  • Warto zainwestować w prewencję otyłości

    Wzorowa uczennica klasy II gimnazjum spytała, jak łatwo złamać lewą rękę. Zszokowani rodzice dowiedzieli się wówczas, że złamanie gwarantuje pół roku zwolnienia z wf, a ich córka z 20-kg nadwagą najbardziej na świecie nienawidzi tego przedmiotu; skutki otyłości będą droższe niż walka z jej ograniczeniem.

  • Nawyki żywieniowe kształtujmy od początku

    Decydujące o zdrowiu społeczeństwa nawyki żywieniowe najlepiej byłoby kształtować jeszcze przed poczęciem, edukując przyszłych rodziców - mówili eksperci uczestniczący piątkowej konferencji „Czy otyłe dziecko to chory dorosły?”.

  • Badania sponsorowane przez producentów częściej wykazują zalety słodzików

    W badaniach sponsorowanych przez producentów sztucznych słodzików 17-krotnie częściej uzyskuje się wyniki świadczące o korzystnym wpływie tych substancji na masę ciała i zdrowie - wynika z analizy 31 badań, którą publikuje pismo “PLOS ONE”.

  • W Krakowie dyskutowali o wpływie odżywiania na zdrowie

    O tym, jak ważna dla funkcjonowania organizmu jest prawidłowa i zbilansowana dieta, dyskutowano podczas konferencji „Żywieniowe i środowiskowe uwarunkowania zdrowia”, która odbyła się 26 września w Centrum Dydaktyczno-Kongresowym Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie.

  • 12-tygodniowy program pomaga w odchudzaniu

    Skuteczna walka z otyłością jest możliwa, wykazał to 12-tygodniowy program redukcji masy ciała przeprowadzony w 42 przychodniach i szpitalach – powiedział dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie prof. Mirosław Jarosz.

835 artykułów - strona 62 z 84

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Sponsorem serwisu jest