Aktualności

  • Jogurty słodsze od coli

    Nawet “organiczne“ jogurty mogą zawierać więcej cukru niż napoje typu cola - wynika z badań opublikowanych przez pismo „BMJ Open”.

  • Chorzy na astmę narażeni na otyłość

    Otyłość jest znanym czynnikiem ryzyka zachorowania na astmę. Najnowsze badania hiszpańskie dowodzą, że istnieje też odwrotna zależność - osoby, które zachorują na astmę, są bardziej narażone na to, że staną się otyłe.

  • 1,4 miliarda ludzi na świecie za mało się rusza

    1,4 miliarda ludzi na świecie za mało się rusza – informuje raport opublikowany w „The Lancet Global Health”. Największy odsetek nieaktywnych fizycznie osób odnotowano w Kuwejcie (67 proc.), najmniejszy w Ugandzie i Mozambiku (6 proc.).

  • Weganie i wegetarianie są zdrowsi, ale nie żyją dłużej

    Najnowsze badania potwierdzają, że weganie i wegetarianie częściej cieszą się lepszym zdrowiem, ale nie ma dowodów, że żyją dłużej – informuje „BBC News”.

  • Dieta śródziemnomorska dobra też dla seniorów

    Dieta śródziemnomorska korzystnie wpływa na długość życia starszych osób – informuje „British Journal of Nutrition”.

  • Dieta o niskiej zawartości węglowodanów niekorzystna dla zdrowia?

    Długotrwała dieta z niską i bardzo niską zawartością węglowodanów (poniżej 215 g na dobę) stosowana przez długi czas (powyżej 6 lat) jest niekorzystna dla zdrowia i skraca życia – wykazały badania prof. Macieja Banacha i jego zespołu.

  • Niektóre bakterie jelitowe utrudniają odchudzanie

    Powodzenie w gubieniu zbędnych kilogramów może zależeć od indywidualnego składu flory bakteryjnej jelit. Specyficzne funkcje niektórych bakterii uniemożliwiają zejście z wagi – sugerują naukowcy z Mayo Clinic (USA).

  • Chirurgiczne leczenie otyłości może zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów

    Chirurgiczne leczenie otyłości, jak np. operacja zmniejszająca pojemność żołądka, może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory, w tym raka piersi czy raka prostaty, których wzrost jest pobudzany przez hormony – informuje czasopismo „British Journal of Surgery”.

  • Niższa temperatura otoczenia przy poczęciu zmniejsza ryzyko otyłości?

    Temperatura otoczenia w momencie poczęcia może determinować skłonność potomstwa do przybierania na wadze. Dzieci spłodzone przez ojców przebywających w niskich temperaturach są mniej narażone na problemy metaboliczne – informuje magazyn „Nature Medicine”.

  • Zdrowe nawyki matek – mniejsze ryzyko otyłości u dzieci

    Dzieci i nastolatki, których matki przestrzegają pięciu zdrowych nawyków – m.in. stosują zbilansowaną dietę i regularnie ćwiczą – w znacznie mniejszym stopniu są zagrożone otyłością – wynika z amerykańskich badań opisanych w magazynie „BMJ”.

835 artykułów - strona 50 z 84

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Sponsorem serwisu jest