Aktualności

  • Ludzie otyli często są odczłowieczani

    Ludzie z otyłością są nie tylko napiętnowani, ale wręcz rażąco dehumanizowani w dzisiejszym świecie - czytamy na łamach pisma „Obesity”.

  • Nadwaga przed 50. rż. zwiększa ryzyko śmierci z powodu raka trzustki

    Nadwaga i otyłość przed 50. rokiem życia jest silniej związana z ryzykiem zgonu z powodu raka trzustki niż nadmierna masa ciała w późniejszym wieku - wynika z badania zaprezentowanego podczas corocznej konferencji American Association for Cancer Research w Atlancie.

  • Redukcja masy ciała dzięki elektronicznemu systemowi samokontroli żywienia

    Samokontrola żywienia jest ściśle związana z krótko- i długoterminową redukcją masy ciała. Celem badania, które ukazało się łamach czasopisma „Obesity” było oszacowanie czasu i częstości korzystania z systemu samokontroli żywienia koniecznych do skutecznej redukcji masy ciała.

  • Krakowska grupa bariatryczna świętuje 4. urodziny

    Stowarzyszenie Pacjentów Bariatrycznych CHLO, działające przy Oddziale Klinicznym Chirurgii Endoskopowej, Metabolicznej oraz Nowotworów Tkanek Miękkich SU, istnieje od marca 2015 roku. Z okazji 4. rocznicy powstania krakowska grupa zorganizowała spotkanie ze specjalistami.

  • Algorytm optymalnego treningu

    System opracowany na Uniwersytecie Warszawskim na podstawie bieżącej analizy parametrów - takich jak tętno, stężenie cukru we krwi czy poziom adrenaliny - pozwoli dostosowywać poziom aktywności fizycznej do aktualnych możliwości organizmu. Ma automatycznie modyfikować obciążenia, by zawodnik utrzymał się na optymalnym poziomie intensywności treningu.

  • „Cukier, otyłość – konsekwencje”. Prezentacja raportu

    W ciągu minionej dekady znacznie wzrosło spożycie cukru – statystyczny Polak rocznie konsumuje o 11,8 kg więcej cukru przetworzonego niż 10 lat temu – wynika z raportu opublikowanego przez Ministerstwo Zdrowia.

  • Fast foody bardziej szkodliwe dla zdrowia niż 30 lat temu

    Pomimo dodania „zdrowych” pozycji do menu, restauracje typu fast food są jeszcze bardziej szkodliwe dla zdrowia niż 30 lat temu. W ciągu trzech dekad znacznie wzrosła kaloryczność, zawartość sodu, wielkość porcji oferowanych przystawek, dodatków i deserów - wynika z analizy przeprowadzonej przez naukowców z USA.

  • Spożywamy coraz więcej wyrobów zawierających cukier

    W ostatnim roku ceny cukru były niskie, co przełożyło się na wzrost jego spożycia w Polsce. W pierwszym półroczu ub.r., po raz pierwszy od wielu lat, wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego; rośnie także spożycie produktów o dużej zawartości cukru.

  • Większa satysfakcja z seksu po operacjach bariatrycznych

    Operacja bariatryczne, polegające głównie na zmniejszeniu objętości żołądka, poprawiają stan zdrowia osób z otyłością olbrzymią, ale też mogą zwiększyć satysfakcję z życia seksualnego – wykazały badania opublikowane przez „JAMA Surgery”.

  • Śmieciowe jedzenie sprzyja problemom psychicznym

    Niezdrowa dieta wiąże się u dorosłych z częstszym występowaniem umiarkowanych i poważnych dolegliwości psychicznych – wynika z badania opublikowanego na łamach „International Journal of Food Sciences and Nutrition”.

835 artykułów - strona 46 z 84

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Sponsorem serwisu jest