Jako że nie wiadomo, czy różnice w składzie mleka kobiet szczupłych i otyłych przyczyniają się do otyłości u dzieci, przeanalizowano zależności między otyłością u matek a metabolitami ludzkiego mleka, składem ciała niemowląt i przyrostem masy ciała po ich narodzinach.
Jakie są aktualne możliwości w POZ i w szpitalu? O tym m.in. dyskutowano podczas Konferencji Naukowo-Szkoleniowej „Żywienie Dziecka Wczoraj i Dziś: Leczenie przez żywienie”, która w połowie kwietnia br. odbyła się w Krakowie.
Wraz z masą ciała rośnie także ryzyko zachorowania na łuszczycę – informują naukowcy w piśmie „PLOS Medicine”.
Otyłość wiąże się z większym prawdopodobieństwem rozwoju zaburzeń lękowych i depresji u dzieci i młodzieży, bez względu na uwarunkowania rodzinne i status socjoekonomiczny – wynika z badania przeprowadzonego na terytorium Szwecji.
Większej masie tkanki tłuszczowej towarzyszą zmiany w budowie mózgu - wynika z badania z udziałem ponad 12 tys osób. Inaczej na większą ilość tłuszczu reaguje organizm kobiet, a inaczej - mężczyzn.
W ciągu ostatnich kilku lat spadł odsetek nastolatków podejmujących aktywność fizyczną na umiarkowanym lub intensywnym poziomie – wykazał najnowszy raport z cyklicznego międzynarodowego badania HBSC, dotyczącego zdrowia i zachowań młodzieży.
U osób z nadwagą i otyłością podwyższony poziom ceramidów we krwi może odgrywać znaczącą rolę w postępie stwardnienia rozsianego (SM) – informuje pismo „EBioMedicine”.
Ponad jedna trzecia obywateli UE przyznaje, że nie spożywa codziennie owoców i warzyw - wynika z najnowszych danych Eurostatu. Polacy w tych statystykach plasują się poniżej średniej europejskiej - informuje analityk sektora rolno-spożywczego banku BNP Paribas Karolina Załuska.
Największym zagrożeniem dla zdrowia jest coraz częściej występująca otyłość; to poważna choroba przewlekła, która zabija – alarmowali we wtorek specjaliści w Warszawie z okazji rozpoczęcia kampanii edukacyjnej „Otyłość kontra zdrowie”.
Zdrowy sposób odżywiania zmniejsza ryzyko niesprawności fizycznej u seniorów o blisko 25 proc. - wynika z badań opublikowanych przez "Journal of Nutrition, Health and Aging".
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.