W 2020 r. mieszkańcom Niderlandów przybyło w sumie 5 milionów kilogramów - poinformował w środę dziennik "De Volkskrant", powołując się na wyniki badania Holenderskiego Centrum Żywienia. "Nabraliśmy miliony koronakilogramów" - mówił w poniedziałek na konferencji prasowej premier Mark Rutte.
Wpływy z podatku cukrowego za styczeń to niemal 76 mln zł – wynika z danych Ministerstwa Finansów. To wstępne informacje, ostateczne mogą okazać się nawet wyższe.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przypomina w obchodzony w czwartek Światowy Dzień Otyłości, że na świecie z tą chorobą zmaga się 800 mln osób i ich liczba stale rośnie. Groźna przypadłość dotyka osoby w każdym wieku. Osoby z otyłością, które zachorują na COVID-19, dwa razy częściej trafiają do szpitali.
Co roku, 4 marca obchodzony jest Światowy Dzień Otyłości. Z tej okazji Szpital Uniwersyteckie prezentuje Centrum Chirurgicznego Leczenia Otyłości, jedyny tego typu ośrodek w Polsce Południowej zapewniający tak kompleksową ofertę leczenia i opieki.
Nawet uczestnicząc w odbywających się zdalnie zajęciach pomagających walczyć z otyłością, można tracić kilogramy - przekonują realizatorzy prowadzonego w Wielkopolsce programu "Odważ się na zdrowie".
Znaczenie tegorocznego Światowego Dnia Otyłości wybrzmiewa podwójnym echem: nie dość, że pandemia COVID-19 zagraża szczególnie pacjentom z otyłością, to jeszcze obostrzenia epidemiczne sprzyjają ograniczeniom w aktywności fizycznej i w efekcie „przybieraniu na wadze”.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) otyłość dotyczy 400 mln osób dorosłych na świecie, natomiast nadwagę ma ponad 1,6 mld. Problem nadmiernej masy ciała dotyczy także Polaków, bo według danych CBOS z 2019 roku aż 38% z nas ma nadwagę, a u 21% występuje otyłość.
Raport opracowany przez Komitet Zdrowia Publicznego Polskiej Akademii Nauk odpowiada na pytanie, jak zwiększyć poziom systematycznej, korzystnej dla zdrowia aktywności fizycznej Polaków. KZP PAN w swoim raporcie analizuje poziom aktywności fizycznej Polaków w różnych grupach wiekowych i o różnym stanie zdrowia na tle innych krajów Europy.
W brytyjskim eksperymencie już 10-minutowe oglądanie, jak inna osoba przygotowuje posiłek powodowało, że ochotnicy jedli więcej. Zależnie od rodzaju posiłku skutki mogą być korzystne lub szkodliwe, a pomóc mogą np. rodzicom.
Jak wynika z nowych brytyjskich badań, rodziny o niskich dochodach mają dużą świadomość zdrowego odżywiania, ale nie stać ich na wartościową żywność dobrej jakości - informuje “Emerald Open Research”.
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.