Aktualności

  • Niepokojące wskaźniki nadwagi wśród młodszych dzieci

    Analiza obejmująca prawie 200 tys. dzieci wykazała, że podczas pandemii COVID-19 dzieci przybrały na wadze, zwłaszcza te w wieku od 5 do 11 lat. Badanie zostało opublikowane w „Journal of the American Medical Association”.

  • Popularny słodzik może nasilać apetyt

    Według nowego badania, sukraloza - jeden ze sztucznych słodzików może nasilać chęć jedzenia u kobiet oraz u osób otyłych. Jej stosowanie może więc niektórym szkodzić, zamiast pomagać - wynika z artykułu, który pulikuje JAMA Network Open.

  • Otyłość zaczyna się od głowy

    Fala otyłości przybiera na sile – dzisiaj 25%, a według prognoz NFZ za 4 lata już 30% społeczeństwa będzie otyła. Otyłość można śmiało uznać za chorobę, której rozwój jest ściśle powiązany z globalnym rozwojem cywilizacyjnym. Jednocześnie wzrasta świadomość i wiedza na temat samej choroby i jej konsekwencji zdrowotnych.

  • 40% Polaków twierdzi, że pandemia poprawiła ich nawyki żywieniowe

    Ponad 40 proc. badanych zauważyło u siebie poprawę nawyków żywieniowych podczas pandemii. Dotyczy to zwłaszcza osób w wieku 23-35 lat, mieszkańców dużych miast, z wyższym wykształceniem i zarobkami od 4 do 7 tys. zł netto.

  • Szczecin – szpital wojewódzki zachęca do leczenia otyłości

    Lekarze ze szczecińskiego szpitala wojewódzkiego zachęcają osoby zmagające się z otyłością do leczenia – także chirurgicznego, gdy będzie taka konieczność. Przyłączyli się do akcji „W nowym kształcie”.

  • Wiadomo, dlaczego niektórym trudniej się oprzeć na widok smakołyków

    Istnieje związek między działaniem układu opioidowego w naszym mózgu a uczuciem głodu wyzwalanego przez bodźce zewnętrzne - dowiedli naukowcy z Turku PET Centre w Finlandii.

  • Zdrowszy układ supermarketu poprawia wybory żywieniowe klientów

    Usuwanie słodyczy i innych niezdrowych produktów z kas i końcowych odcinków pobliskich alejek oraz umieszczanie owoców i warzyw w pobliżu wejść do sklepów skłania klientów do dokonywania zdrowszych zakupów żywności - informuje pismo "PLOS Medicine".

  • Konsekwencje otyłości – nie wszystkie widoczne gołym okiem

    Z raportu Fundacji Republikańskiej ”Otyłość epidemią XXI wieku” wynika, że koszty bezpośrednie otyłości (świadczenia zdrowotne i koszty leków, stosowanych głównie w terapii powikłań otyłości, a także programy profilaktyczne) stanowią około 5 mld złotych rocznie. Koszty pośrednie, choć trudne do oszacowania (wynikające z absencji w pracy, utraconych podatków lub dochodów), wynoszą około 10 mld zł rocznie.

  • Pandemiczna zmiana nawyków żywieniowych

    Polacy dostrzegają już co prawda związek między tym co jedzą, a tym, jak się czują. Natomiast wciąż trudno im przełożyć tę wiedzę na praktykę – zauważa dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, współzałożycielka fundacji Kobiety bez diety.

  • Big data w walce z otyłością dzieci

    Innowacyjny projekt nauki obywatelskiej pokazał, w jaki sposób duże zbiory danych mogą pomóc w opracowaniu i wdrożeniu strategii walki z otyłością wśród dzieci.

835 artykułów - strona 27 z 84

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Sponsorem serwisu jest