Aktualności

  • Praca zdalna pomogła ograniczyć część niezdrowych nawyków

    Jedna trzecia Polaków pozytywnie ocenia zmiany, jakie w ciągu ostatniego półtora roku zaszły w ich diecie i nawykach żywieniowych – wynika z badania Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku i SW Research.

  • 700 tys. Polaków cierpi z powodu otyłości olbrzymiej

    Otyłość olbrzymia dla wielu z nas jest abstrakcją, nie rozumiemy, jak można doprowadzić do wagi zagrażającej życiu, powiedzmy 150 kg. Otyłość olbrzymia kojarzy się z niemożnością bądź trudnościami w poruszaniu, a nawet z kalectwem.

  • Masa ciała a intensywność objawów COVID-19

    Otyłość wiąże się z gorszymi wynikami wśród osób hospitalizowanych z powodu COVID-19, ale – czego dowodzi najnowsze badanie naukowców z University of Southern California – wpływa również na objawy u pacjentów z łagodnymi postaciami tej choroby.

  • "Operacja to dopiero początek nowej drogi"

    Około 100 zabiegów chirurgicznych u pacjentów chorych na otyłość wykonywane jest w ciągu roku w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym w Opolu. Ośrodek bariatrii USK włączył się w ogólnopolską kampanię w "Nowym kształcie", wspierającą leczenie otyłości.

  • "Nie mamy w Polsce polityki żywnościowej"

    W Polsce brakuje spójnej polityki w kwestii żywienia, istniejące rozwiązania są niespójne i rozproszone, tymczasem nadwaga i otyłość to rosnący problem, zwłaszcza wśród dzieci – wskazują eksperci nauk o zdrowiu ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

  • Krajowe badanie sposobu żywienia i stanu odżywienia

    Większość badanych nie spożywała wszystkich posiłków o stałych porach, co mogło być związane z częstym pojadaniem między posiłkami.

  • "Niepodjęcie leczenia otyłości to zaniedbanie"

    Otyłość to poważne schorzenie, a bierne przyglądanie się kolejnym jej powikłaniom u pacjenta należy traktować jako zaniedbanie – powiedział we wtorek prezes Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości prof. Paweł Bogdański.

  • Stężenie greliny wpływa na serce i metabolizm

    Stosowanie diety śródziemnomorskiej powoduje, że poranne stężenie greliny, czyli hormonu głodu, jest większe, co z kolei poprawia metabolizm i sprzyja zdrowiu układu sercowo-naczyniowego – wynika z analizy opublikowanej przez „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”.

  • Otyłość a ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19

    Prawie 4 na 10 dorosłych osób leczonych w Szwecji na oddziałach intensywnej terapii z powodu COVID-19 w czasie pierwszej fali pandemii było otyłych. Pacjentów z dużą wagą dotyczyło też wyższe ryzyko długiej hospitalizacji i śmierci w szpitalu.

  • Śląskie – program wsparcia psychodietetycznego

    Program bezpłatnego wsparcia psychodietetycznego uruchomiła w woj. śląskim Fundacja ADRA Polska. Przedsięwzięcie dofinansował samorząd województwa.

835 artykułów - strona 26 z 84

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Sponsorem serwisu jest