Aktualności

  • Izolacja jako wzmacniacz problemów żywieniowych

    Życie w warunkach społecznego dystansu i poczucia zagrożenia ze strony SARS-CoV-2 przyniosło w społeczeństwie szereg niekorzystnych zmian żywieniowych i pogłębiło istniejące już problemy.

  • Otyłość odbiera mięśniom energię

    Nowe badania wyjaśniły mechanizm wpływu otyłości na mięśnie szkieletowe i pozwoliły znaleźć potencjalne lekarstwo – informuje pismo „Autophagy”.

  • Podatek od napojów słodzonych jest skuteczny

    Polityka publiczna mająca na celu zmniejszenie spożycia dodanych cukrów poprzez opodatkowanie napojów słodzonych cukrem jest skuteczna i zrównoważona - wykazały dwa nowe badania przeprowadzone w Chicago (USA).

  • Podawanie małym dzieciom soków owocowych zwiększa ryzyko otyłości

    Dzieci, które poznały soki owocowe w pierwszym roku życia, w późniejszych latach spożywają więcej słodzonych napojów gazowanych i są bardziej narażone na otyłość – informują naukowcy na łamach „The Journal of Nutrition”.

  • 5 godz. ćwiczeń tygodniowo chroni przed rakiem

    W USA można by zapobiec ponad 46 tys. zachorowań na nowotwory rocznie, gdyby Amerykanie wykonywali przez 5 godzin tygodniowo ćwiczenia o umiarkowanej intensywności – wskazują wyniki badania opublikowanego w czasopiśmie „Medicine & Science in Sports & Exercise”.

  • Wybory żywieniowe niekoniecznie na zdrowie

    Jemy za mało owoców i warzyw, stronimy od ryb i pełnoziarnistego pieczywa, za to zbyt często na polskich talerzach ląduje czerwone mięso.

  • 5 mitów o otyłości

    Otyłość jest chorobą, którą wielu Polaków nadal lekceważy. W postrzeganiu większości społeczeństwa pozostaje ona wyłączenie defektem estetycznym czy problemem, z którym należy poradzić sobie samemu.

  • Otyłość zwiększa ryzyko utraty zębów

    Przewlekły stan zapalny spowodowany otyłością może pobudzać rozwój komórek, które rozkładają tkankę kostną, w tym tę, która utrzymuje zęby na miejscu – informuje „Journal of Dental Research”.

  • Pilotaż KOS-BAR – zarządzenie NFZ

    Opublikowano zarządzenie prezesa NFZ w sprawie programu pilotażowego w zakresie kompleksowej opieki specjalistycznej nad świadczeniobiorcami leczonymi z powodu otyłości olbrzymiej KOS-BAR.

  • Do 2060 r. otyłość będzie pochłaniać 3,6% PKB

    Jeśli utrzyma się obecna prędkość tycia społeczeństw, to ekonomiczne koszty otyłości do 2060 roku wynosić będą średnio 3,6 proc. produktu krajowego brutto (PKB), wynika z badania modelowego obejmującego 8 różnych państw. Jego wyniki opublikowano w czasopiśmie „BMJ Global Health".

835 artykułów - strona 25 z 84

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Sponsorem serwisu jest