Aktualności

  • NFZ: drogie konsekwencje otyłości

    Według prognoz w 2035 r. na świecie będą 4 mld osób z nadwagą lub z otyłością, a w Polsce ponad 35 proc. dorosłych mężczyzn i ponad 25 proc. dorosłych kobiet będzie chorych na otyłość – wynika z raportu Narodowego Funduszu Zdrowia.

  • Senat – wystawa poświęcona otyłości

    22 maja br. w Senacie otwarto wystawę „Nie oceniaj mnie! To nie moja wina! #ChorujęNaOtyłość”.

  • Odchudzający lek typu „koń trojański” skuteczniejszy niż dotychczasowe terapie otyłości?

    Naukowcy opracowali nową, bardzo obiecującą, terapię otyłości, która prowadzi do większej utraty masy ciała u myszy niż jakiekolwiek istniejące metody leczenia.

  • Otyłość nie jest wyborem chorego

    Otyłość jest jedną z najbardziej stygmatyzowanych chorób. Cały czas nie mamy świadomości i nie mamy powszechnego przekonania, że otyłość jest chorobą – zaznaczyła Katarzyna Głowińska, prezes Fundacji na Rzecz Leczenia Otyłości FLO.

  • MZ o żywieniu w szkołach

    Przepisy tzw. rozporządzenia sklepikowego są stale analizowane, a także podejmowane są dodatkowe działania mające na celu zwiększenie świadomości w zakresie prawidłowego żywienia dzieci oraz racjonalizacji żywienia w placówkach oświatowych – poinformował resort zdrowia.

  • Utrzymanie zdrowia mięśni ma ogromne znaczenie dla osób z otyłością

    U osób cierpiących na otyłość powszechna jest słaba kondycja mięśni, która zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci – jak wynika ze szwedzkiego badania przeprowadzonego na mieszkańcach Wielkiej Brytanii.

  • Dieta ustalana przez geny?

    Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku opublikowali artykuł „The BDNF protein is associated with glucose homeostasis and food intake in carriers of common BDNF gene variants” w czasopiśmie The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

  • Brunatna tkanka tłuszczowa ma „wyłącznik”

    Najwięcej brunatnej tkanki tłuszczowej mają noworodki, dzięki czemu są mniej narażone na wychłodzenie.

  • Social media w służbie zdrowego odżywania?

    Naukowcy z Aston University odkryli, że osoby śledzące konta o zdrowym odżywianiu w mediach społecznościowych już po dwóch tygodniach jadły więcej owoców i warzyw, a mniej śmieciowego jedzenia.

  • Dzienniczek żywieniowy na portalu Diety NFZ

    Dzienniczek żywieniowy służy do zapisywania zjedzonych posiłków i wypitych płynów, co pomaga zrozumieć, jaki wpływ ma dieta na samopoczucie oraz dolegliwości zdrowotne.

835 artykułów - strona 3 z 84

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Sponsorem serwisu jest