Aktualności

  • Profilaktyka otyłości w szkołach podstawowych

    Według badań Instytutu Żywności i Żywienia z 2018 r., polskie dzieci zalicza się do najszybciej tyjących w Europie. 30,5% dzieci w wieku szkolnym cierpi na nadmiar masy ciała (ma nadwagę lub otyłość).

  • Ortoreksja i jedzenie emocjonalne pod lupą

    Ortoreksja występuje najczęściej u osób, które mają dużą wiedzę i umiejętności z zakresu zdrowego żywienia oraz uprawiają sport, z kolei na jedzenie emocjonalne narażeni są ci, którzy prowadzą niehigieniczny tryb życia.

  • Czy wysiłek umysłowy pozwala spalać kalorie?

    Dla kogoś, kto nie przepada za porannym bieganiem, ale lubi rozwiązywać łamigłówki przy śniadaniu, taka możliwość byłaby idealna. Ale czy to prawda? Zapytano o to neurobiolożkę Petrę Ritter.

  • Kraków – warsztaty bariatryczne w SU

    zpital Uniwersytecki w Krakowie – jako jeden z czołowych ośrodków zajmujących się kompleksową opieką nad pacjentami bariatrycznymi – zorganizował wraz z firmą Olympus dwudniowe warsztaty „Medical Expert Training in Bariatric & Meatbolic Surgery”.

  • Metabolizm steruje zdrowiem mózgu

    Zaburzenia metaboliczne związane z otyłością mają związek ze zmianami w mózgu, stanowiącymi wczesne czynniki ryzyka rozwoju otępienia – informuje pismo „Diabetes, Obesity and Metabolism”.

  • MZ: od 2023 r. elektroniczne bilanse zdrowia dzieci

    W przyszłym roku planujemy przejść na dokumentację elektroniczną realizacji bilansów zdrowia dzieci – zapowiedział podczas środowego posiedzenia sejmowej Komisji Zdrowia wiceminister Maciej Miłkowski.

  • Jak dotrzeć do uboższych, by poprawili dietę?

    Dzięki kampaniom prozdrowotnym coraz więcej osób poprawia nawyki żywieniowe, ale są spore różnice w diecie pomiędzy różnymi grupami społecznymi, to zaś przekłada się na ich stan zdrowia.

  • Edukacji żywieniowej nie zastąpią symbole

    System graficznego znakowania produktów na froncie opakowania Nutri-Score może wprowadzać konsumentów w błąd poprzez m.in. promocję produktów ultra przetworzonych na niekorzyść żywności naturalnej czy nisko przetworzonej – wynika z badania ekspertów na co dzień pracujących na uczelniach wyższych i w instytutach specjalizujących się w naukach o żywieniu człowieka.

  • Świat je niewiele zdrowiej niż w ubiegłym wieku

    Jak wykazały badania przeprowadzone w 185 krajach, w skali globalnej diety nie są obecnie dużo zdrowsze niż 30 lat temu.

  • Słupsk – szpital w programie KOS-BAR

    Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. J. Korczaka w Słupsku został włączony do pilotażowego programu Ministerstwa Zdrowia w zakresie koordynowanej opieki specjalistycznej nad pacjentami leczonymi z powodu otyłości KOS-BAR – poinformował w środę rzecznik placówki Marcin Prusak.

835 artykułów - strona 18 z 84

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Sponsorem serwisu jest