Aktualności

  • Niedożywienie w otyłości

    Wydawać by się mogło, że problem niedożywienia dotyczy wyłącznie osób, które cierpią na niedowagę. Niewielu z nas ma świadomość, że zagrożone nim mogą być także osoby o prawidłowej masie ciała, a nawet te, których BMI wykracza znacznie ponad normę.

  • Czy tabletki mogą zastąpić prawdziwe owoce?

    Spożycie suplementu diety, zawierającego związki wyizolowane z konkretnego rodzaju owoców czy warzyw, nie przyniesie takich korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu, jak zjedzenie samej rośliny. Udowodnił to zespół chemiczek z Politechniki Gdańskiej.

  • Nowa wersja portalu Diety NFZ

    W portalu Diety NFZ promujemy zdrowe nawyki żywieniowe i wspieramy osoby z chorobami przewlekłymi w wyborze odpowiedniego menu. Z portalu korzysta już ponad pół miliona użytkowników. Właśnie uruchomiliśmy nową wersję strony – poinformował NFZ.

  • Znakowanie produktów wartością odżywczą

    Choć w założeniu tego rodzaju oznaczenie ma sprzyjać promowaniu dobrych nawyków żywieniowych, w praktyce cel ten nie jest spełniony – mówi dr hab. Mariusz Panczyk.

  • Kolorowo znaczy zdrowo

    W czasopiśmie „International Journal of Environmental Research and Public Health” ukazała się publikacja naukowców z Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, w której wykazano potencjał edukacji żywieniowej, przeprowadzonej w formie warsztatów kulinarnych i edukacyjnych z wykorzystaniem aktywizujących metod nauczania.

  • Na progu katastrofy

    Eksperci przyjrzeli się temu, co stało się w rok po ogłoszeniu wyników kontroli NIK dotyczącej dostępu do profilaktyki, diagnostyki i leczenia dzieci i młodzieży z otyłością i nadwagą.

  • Zmiana diety wymaga wiedzy

    Nie wystarczy samo odrzucenie, niejedzenie – musimy tak skomponować dietę, żeby była ona zdrowa i jeść takie produkty, które dostarczą nam tego wszystkiego, co wcześniej dostarczało np. mięso czy nabiał – mówi dietetyk Paulina Gryz.

  • Ruszył program Junior-Edu-Żywienie

    Wspólny program Ministerstwa Edukacji i Nauki oraz Ministerstwa Zdrowia Junior-Edu-Żywienie (JEŻ), skierowany do uczniów klas I-VI szkoły podstawowej, wspiera kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych wśród dzieci.

  • Otyłość dzieci związana z gorszym stanem mózgu

    Wyższy wskaźnik masy ciała (BMI) przed okresem dojrzewania jest związany z gorszym niż u szczuplejszych rówieśników stanem zdrowia mózgu – ogłoszono na dorocznej konferencji Radiological Society of North America (RSNA).

  • Wysokoprzetworzona żywność może zwiększać ryzyko przedwczesnego zgonu

    Wysokoprzetworzona żywność przyczynia się w Brazylii do ok. 60 tys. zgonów rocznie – wynika z badania prowadzonego w tym kraju. W państwach rozwiniętych, gdzie takiego jedzenia spożywa się więcej, skutki tego mogą być jeszcze większe.

835 artykułów - strona 16 z 84

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Sponsorem serwisu jest