Wydawać by się mogło, że problem niedożywienia dotyczy wyłącznie osób, które cierpią na niedowagę. Niewielu z nas ma świadomość, że zagrożone nim mogą być także osoby o prawidłowej masie ciała, a nawet te, których BMI wykracza znacznie ponad normę.
Spożycie suplementu diety, zawierającego związki wyizolowane z konkretnego rodzaju owoców czy warzyw, nie przyniesie takich korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu, jak zjedzenie samej rośliny. Udowodnił to zespół chemiczek z Politechniki Gdańskiej.
W portalu Diety NFZ promujemy zdrowe nawyki żywieniowe i wspieramy osoby z chorobami przewlekłymi w wyborze odpowiedniego menu. Z portalu korzysta już ponad pół miliona użytkowników. Właśnie uruchomiliśmy nową wersję strony – poinformował NFZ.
Choć w założeniu tego rodzaju oznaczenie ma sprzyjać promowaniu dobrych nawyków żywieniowych, w praktyce cel ten nie jest spełniony – mówi dr hab. Mariusz Panczyk.
W czasopiśmie „International Journal of Environmental Research and Public Health” ukazała się publikacja naukowców z Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, w której wykazano potencjał edukacji żywieniowej, przeprowadzonej w formie warsztatów kulinarnych i edukacyjnych z wykorzystaniem aktywizujących metod nauczania.
Eksperci przyjrzeli się temu, co stało się w rok po ogłoszeniu wyników kontroli NIK dotyczącej dostępu do profilaktyki, diagnostyki i leczenia dzieci i młodzieży z otyłością i nadwagą.
Nie wystarczy samo odrzucenie, niejedzenie – musimy tak skomponować dietę, żeby była ona zdrowa i jeść takie produkty, które dostarczą nam tego wszystkiego, co wcześniej dostarczało np. mięso czy nabiał – mówi dietetyk Paulina Gryz.
Wspólny program Ministerstwa Edukacji i Nauki oraz Ministerstwa Zdrowia Junior-Edu-Żywienie (JEŻ), skierowany do uczniów klas I-VI szkoły podstawowej, wspiera kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych wśród dzieci.
Wyższy wskaźnik masy ciała (BMI) przed okresem dojrzewania jest związany z gorszym niż u szczuplejszych rówieśników stanem zdrowia mózgu – ogłoszono na dorocznej konferencji Radiological Society of North America (RSNA).
Wysokoprzetworzona żywność przyczynia się w Brazylii do ok. 60 tys. zgonów rocznie – wynika z badania prowadzonego w tym kraju. W państwach rozwiniętych, gdzie takiego jedzenia spożywa się więcej, skutki tego mogą być jeszcze większe.
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.