Dieta i odżywianie
02.10.2019
mgr Jakub Sobiecki
epidemiolog żywienia, dietetyk, Department of Epidemiology and Biostatistics, Imperial College London, Klinika Pediatrii,
Żywienia i Chorób Metabolicznych Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
Wybrane treści dla pacjenta
-
Dieta wspomagająca leczenie hemoroidów
Ryzyko wystąpienia hemoroidów wzrasta u osób z zaparciami nawykowymi. Zaparciom tego typu można zapobiegać, prowadząc zdrowy tryb życia i stosując odpowiednią dietę. Istotne jest przestrzeganie diety bogatobłonnikowej, pamiętanie o prawidłowej ilości płynów oraz umiarkowana aktywność fizyczna.
-
Dieta w leczeniu otyłości i towarzyszącej jej insulinooporności
U chorych z nadwagą i otyłością nadmiar tkanki tłuszczowej trzewnej stanowi przyczynę rozwoju insulinooporności. Konsekwencją otyłości i insulinooporności może być rozwój zaburzeń gospodarki węglowodanowej (stan przedcukrzycowy i cukrzyca typu 2). Są one powikłaniami metabolicznymi otyłości, a ryzyko ich rozwoju zwiększa się wraz ze wzrostem wskaźnika BMI. Z kolei prawidłowo zbilansowana dieta stanowi podstawę leczenia otyłości oraz prewencji i leczenia jej powikłań metabolicznych.
-
Dieta w stwardnieniu rozsianym
Skuteczności diety w stwardnieniu rozsianym jednoznacznie nie potwierdzono, aczkolwiek uważa się, że wprowadzenie właściwej terapii żywieniowej u chorych na SM, pozwala uniknąć niedoborów pokarmowych oraz może łagodzić objawy choroby oraz wpływać na efektywność leczenia farmakologicznego.
-
Dieta wegańska - czym jest weganizm?
Dieta wegańska to coraz bardziej powszechny model odżywiania. Zakłada on eliminację produktów pochodzenia zwierzęcego z diety. Źródłem białka stają się więc nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz nasiona i orzechy. Badania wskazują, że ten sposób żywienia może odgrywać ważną rolę w profilaktyce i leczeniu niektórych chorób cywilizacyjnych.
-
Dieta w nadciśnieniu tętniczym
Postępowanie niefarmakologiczne w leczeniu nadciśnienia tętniczego obejmuje m.in. prawidłowo zbilansowaną dietę. Ciśnienie mogą obniżyć: zwiększenie spożycia warzyw i owoców, ograniczenie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz zmniejszenie spożycia soli.
-
Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólne
Żywienie chorego bezpośrednio po operacji jest uzależnione od długości resekcji jelita i od umiejscowienia stomii. Na początku stosuje się dietę płynną, kleikową i stopniowo przechodzi do pokarmów stałych.
-
Regeneracja i oczyszczanie wątroby – czy wspomaganie jest potrzebne?
Wątroba to jeden z narządów ułatwiających usuwanie z organizmu ewentualnych toksyn oraz zbędnych produktów przemiany materii. Właściwe pełnienie tej funkcji umożliwia jej prawidłowo zbilansowana dieta zawierająca produkty pochodzenia roślinnego. Pojawia się jednak pytanie, czy wątrobę należy dodatkowo wspierać, wprowadzając konkretną dietę lub stosując na przykład mieszanki ziołowe?
-
Dieta w przewlekłej niewydolności nerek
Właściwa dieta łagodzi uciążliwe objawy mocznicy. Są to zwłaszcza nudności, wymioty, bóle głowy oraz ogólne osłabienie. Odpowiednia dieta może także spowolnić postęp choroby i odsunąć w czasie leczenie nerkozastępcze.
-
Dieta w chorobie Alzheimera
Sugeruje się, że wprowadzenie do diety pewnych składników pokarmowych czy odżywianie się zgodnie z danym modelem żywienia może być pomocne w zapobieganiu chorobie oraz wspomagać zasadnicze leczenie. Uważa się, że pewne znaczenie mają kwasy tłuszczowego omega 3, witaminy antyoksydacyjne, witaminy z grupy B i kwas foliowy oraz polifenole roślinne.
-
Dieta w zespole metabolicznym
Badania naukowe potwierdzają korzyści wynikające ze stosowania diety śródziemnomorskiej u pacjentów z zespołem metabolicznym. Okazuje się, że wywiera ona korzystny wpływ na typowe składowe tego zespołu.