Język
11.05.2015
lek. Magdalena Wiercińska
Wybrane treści dla pacjenta
-
Dieta w chorobie Alzheimera
Sugeruje się, że wprowadzenie do diety pewnych składników pokarmowych czy odżywianie się zgodnie z danym modelem żywienia może być pomocne w zapobieganiu chorobie oraz wspomagać zasadnicze leczenie. Uważa się, że pewne znaczenie mają kwasy tłuszczowego omega 3, witaminy antyoksydacyjne, witaminy z grupy B i kwas foliowy oraz polifenole roślinne.
-
Choroby towarzyszące cukrzycy typu 1
Wśród chorób towarzyszących cukrzycy typu 1 należy zwrócić uwagę szczególnie na choroby o podłożu autoimmunologicznym, w tym na najczęściej występujące limfocytarne zapalenie tarczycy (do 20–40%) oraz chorobę trzewną – celiakię (do 10%).
-
Niedoczynność tarczycy w ciąży
Najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy u kobiet w ciąży jest choroba Hashimoto, czyli przewlekłe autoimmunologiczne (limfocytowe) zapalenie tarczycy.
-
Niedoczynność tarczycy u dzieci
Niedoczynność tarczycy to zespół objawów wynikających z niedoboru hormonów tarczycy lub defektu ich receptora.
-
Biotyna (witamina H, witamina B7) - funkcje w organizmie, objawy niedoboru
Biotyna (witamina H, witamina B7) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobór biotyny występuje rzadko, ponieważ biotyna występuje w wielu produktach spożywczych, dlatego też rzadko konieczna jest jej suplementacja.
-
-
Żelazo w diecie wegetariańskiej i wegańskiej – praktyczne wskazówki
Wegetarianie nie są skazani na niedokrwistość z niedoboru żelaza, jednakże warto się zapoznać z podstawowymi informacjami, jak komponować dietę roślinną, aby zapewnić sobie odpowiednią podaż tego mikroelementu.
-
Niedoczynność tarczycy
Niedoczynność tarczycy jest zaburzeniem, w którym tarczyca produkuje za mało hormonów w stosunku do potrzeb organizmu. Jakie są przyczyny, objawy i leczenie niedoczynności tarczycy. Kiedy i jak diagnozuje się niedoczynność tarczycy? Co to jest TSH, FT3 i FT4?
-
Dieta i suplementacja w chorobie Hashimoto
W odniesieniu do czynników żywieniowych, które mogą odgrywać istotną rolę w inicjacji rozwoju choroby, dowody naukowe wskazują najczęściej na duże spożycie jodu, nadkonsumpcję alkoholu, żywności o wysokim stopniu przetworzenia oraz niedobory selenu, żelaza, cynku, a także witaminy D
-
Dieta w stwardnieniu rozsianym
Skuteczności diety w stwardnieniu rozsianym jednoznacznie nie potwierdzono, aczkolwiek uważa się, że wprowadzenie właściwej terapii żywieniowej u chorych na SM, pozwala uniknąć niedoborów pokarmowych oraz może łagodzić objawy choroby oraz wpływać na efektywność leczenia farmakologicznego.