Optymalne spożycie sodu i potasu – co lekarze powinni zalecać pacjentom

12.08.2013
prof. dr hab. n. med. Franciszek Kokot1, dr hab. n. med. Lidia Hyla-Klekot2

Wybrane treści dla pacjenta
  • Niedobór potasu (hipokaliemia): przyczyny, objawy i leczenie
  • Dieta w chorobie refluksowej
  • Produkty bogate w potas, tabela, lista potraw bogatych w potas
  • Dieta w kamicy żółciowej
  • Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
  • Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólne
  • Dieta w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby (obecnie stłuszczeniowej chorobie wątroby związanej z zaburzeniami metabolicznymi – MAFLD)
  • Dieta ketogenna w leczeniu padaczki lekoopornej
  • Dieta bezglutenowa
  • Regeneracja i oczyszczanie wątroby – czy wspomaganie jest potrzebne?