Spożycie czerwonego mięsa a ryzyko zgonu
13.09.2019
Omówienie artykułu: Association of changes in red meat consumption with total and cause specific mortality among US women and men: two prospective cohort studies
Y. Zheng i wsp.
The British Medical Journal, 2019; 365: l2110
Wybrane treści dla pacjenta
-
-
Dobrze przyswajalne źródła wapnia i magnezu w diecie wegańskiej
Jakie są dobrze przyswajalne źródła wapnia i magnezu w diecie wegańskiej?
-
Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe, czyli o dietach roślinnych
Jeśli ktoś po przejściu na dietę roślinną cały czas czuje, że nie jest najedzony, że brakuje mu mięsa, to powinien się zastanowić, czy na pewno jego dieta została dobrze zbilansowana. Ale może się okazać, że lepszym rozwiązaniem będzie dla takiej osoby nie stuprocentowy weganizm, tylko taki na 80%, czyli zdrowe wegańskie jedzenie, a do tego od czasu do czasu może być coś mięsnego.
-
Dieta wegańska - czym jest weganizm?
Dieta wegańska to coraz bardziej powszechny model odżywiania. Zakłada on eliminację produktów pochodzenia zwierzęcego z diety. Źródłem białka stają się więc nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz nasiona i orzechy. Badania wskazują, że ten sposób żywienia może odgrywać ważną rolę w profilaktyce i leczeniu niektórych chorób cywilizacyjnych.
-
Wegetarianizm a karmienie piersią
Wiele kobiet preferuje tzw. alternatywne sposoby odżywiania. Jest wśród nich grupa mam stosujących dietę wegetariańską.
-
Wapń w diecie wegetariańskiej i wegańskiej – praktyczne wskazówki
Badania naukowe wskazują, że u osób na dietach wegetariańskich nieograniczających spożycia nabiału dostarczanie wapnia jest zwykle adekwatne. Nie można tego powiedzieć o wegetarianach ograniczających mleko i jego przetwory, a w szczególności o weganach – którzy całkowicie wykluczają tę grupę produktów.
-
Suplementacja w dietach wegetariańskich i wegańskich - praktyczne wskazówki
Wegetariański i wegański sposób żywienia wyklucza pewne grupy produktów, należy więc zapoznać się z informacjami na temat zasad prawidłowego bilansowania diet roślinnych i ich suplementacji. Właśnie suplementacji diety bez mięsa i ryb u osób dorosłych dotyczy ten artykuł.
-
Białko w diecie wegetariańskiej i wegańskiej – praktyczne wskazówki
Przy odpowiednim zbilansowaniu diety, wegetarianie i weganie mogą nie tylko dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę białka, ale też uzyskać dodatkowe korzyści zdrowotne. Jak to zrobić, by zapewnić sobie odpowiednie spożycie tego składnika?
-
Żelazo w diecie wegetariańskiej i wegańskiej – praktyczne wskazówki
Wegetarianie nie są skazani na niedokrwistość z niedoboru żelaza, jednakże warto się zapoznać z podstawowymi informacjami, jak komponować dietę roślinną, aby zapewnić sobie odpowiednią podaż tego mikroelementu.
-
Kwasy omega-3 w diecie wegańskiej i wegetariańskiej – praktyczne wskazówki
Trudno znaleźć osobę, która nigdy nie słyszała o kwasach tłuszczowych omega-3. Czym one właściwe są, dlaczego są takie ważne i „z czym je się je”?