Analizując zdjęcie klatki piersiowej, sztuczna inteligencja potrafi przewidzieć długoterminowe ryzyko zgonu – informuje czasopismo „JAMA NETWORK OPEN”.
Spożywanie dużych ilości przyprawy chili koreluje z pogorszeniem funkcji poznawczych, a w szczególności pamięci – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „Nutrients”.
Poziom kortyzolu we włosach może pomóc zidentyfikować nastolatków bardziej narażonych na zaburzenia zdrowia psychicznego – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio, których wnioski publikuje czasopismo „Psychoneuroendocrinology”.
Wydobycie gazu metodą szczelinowania hydraulicznego (ang. fracking) zwiększa ryzyko depresji i zaburzeń lękowych u ciężarnych. Winne mogą być m.in. zanieczyszczenia i stres.
Powtarzana dwa razy dziennie stymulacja ucha wewnętrznego może łagodzić objawy u pacjentów z chorobą Parkinsona – informują naukowcy z Uniwersytetu Kent w Wielkiej Brytanii. Ich wnioski opublikowało czasopismo „Parkinsonism and Related Disorders”.
Spożywanie 60 gramów orzechów dziennie poprawia sprawność seksualną mężczyzn – przekonują hiszpańscy badacze na łamach czasopisma „Nutrients”.
Analiza prawie 300 badań klinicznych pokazała, że prawie żadne suplementy z witaminami, minerałami czy innymi substancjami spożywczymi nie oferują ochrony serca, ani nie zmniejszają ryzyka zgonu. Tylko nieliczne mogą przynieść korzyści, a np. witamina D łączona z wapniem podnosi wręcz ryzyko udaru.
Noworodki, których matki w ciągu tygodnia poprzedzającego poród oddychają zanieczyszczonym powietrzem, częściej wymagają intensywnej terapii medycznej – informuje czasopismo „Annals of Epidemiology”.
Liczba kobiet stosujących konopie indyjskie w roku poprzedzającym zajście w ciążę i we wczesnym okresie ciąży wzrasta, rośnie również częstość stosowania konopi – informuje „JAMA Network Open”.
Projekt ustawy zaakceptowała kanclerz Angela Merkel.
Na ogół zakażenia Mycobacterium abscessus u ludzi związane są z wykonywaniem inwazyjnych procedur medycznych lub kosmetycznych, w czasie których dochodzi do dostania się prątków do organizmu poprzez zanieczyszczone narzędzia.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła, że epidemia gorączki krwotocznej ebola w Kongo stanowi „zagrożenie dla zdrowia publicznego o zasięgu międzynarodowym”.
Apatia jest najczęstszym neuropsychiatrycznym objawem otępienia, mającym większy wpływ na funkcjonowanie chorego niż utrata pamięci. Mimo tego jest niedostatecznie zbadana i często niedoceniana - ogłosili naukowcy z Uniwersytet w Exeter (Wlk. Brytania) na Międzynarodowej Konferencji Towarzystwa Alzheimerowskiego w Los Angeles.
Około 770 tys. osób zmarło na choroby związane z AIDS w 2018 roku; to spadek o jedną trzecią od 2010 roku - głosi ogłoszony 16 lipca raport UNAIDS, oenzetowskiego projektu ds. koordynacji i poprawy skuteczności działań poszczególnych krajów w walce z HIV i AIDS.
Ponad 1,3 mln osób we Włoszech jest uzależnionych od hazardu, 12 tys. leczy się z uzależnienia - oto obraz zjawiska ludopatii w tym kraju. Co roku Włosi wydają na gry hazardowe ok. 100 mld euro; przeciętnie każdy mieszkaniec kraju wydaje na ten cel 1780 euro.
Dzięki zastosowaniu sztucznej inteligencji można łatwiej i szybciej wykryć ostre uszkodzenie nerek związane z oparzeniami - informuje pismo “Burns”.
Seniorzy, którzy noszą aparat słuchowy w związku z pogarszaniem się słuchu wraz z wiekiem są w mniejszym stopniu narażeni na otępienie w porównaniu z osobami, które lekceważą lub wstydzą się problemu ze słuchem i nie chcą nosić aparatu.
Przeszczepienie wątroby od żywego dawcy oferuje wiele korzyści w porównaniu z przeszczepieniem od dawcy zmarłego – w tym lepsze trzyletnie wskaźniki przeżycia pacjentów i niższe koszty - informuje pismo „Annals of Surgery”.
Niemieccy eksperci z Instytutu Badań Zdrowotnych i Społecznych (IGES) w najnowszym raporcie dochodzą do wniosku, że w RFN jest za dużo szpitali. Zmniejszenie ich liczby mogłoby poprawić jakość opieki medycznej - uważają.
Przyczyny anoreksji mogą być bardziej skomplikowane, niż się wydawało. Specjaliści brytyjscy i amerykańscy twierdzą, że nie jest to jedynie zaburzenie psychiczne, lecz również metaboliczne o podłożu genetycznym. Pisze o tym „Nature Genetics”.