mp.pl to portal zarówno dla lekarzy, jak i pacjentów — prosimy wybrać:

Musimy ograniczyć ilość soli kuchnnej

24.02.2009
inf. wł.
Sól kuchenna zawiera sód, który w nadmiarze powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi, co może prowadzić do rozpoczęcia się choroby nadciśnieniowej, zwłaszcza u osób z nadwagą i otyłością. Choroba nadciśnieniowa jest główną przyczyną chorób serca i naczyń, zwłaszcza u osób powyżej 50. roku życia. 11 lutego odbyła się w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie konferencja pt. "Profilaktyka jodowa a konieczność ograniczenia spożycia soli - wyzwanie XXI wieku".
O tym się mówi
  • Jak zachęcić do onkologii
    Przeciążenie pracą jest tym, co zniechęca młodych lekarzy do specjalizacji onkologicznych w ogóle, nie tylko do onkologii klinicznej.
  • Kto mnie będzie znieczulał? – zawsze ważne pytanie
    Lekarz anestezjolog-intensywista jest adwokatem pacjenta, gwarantem bezpieczeństwa w opiece okołooperacyjnej, również w stanach zagrożenia życia – mówi prof. Katarzyna Kotfis, konsultant krajowa w dziedzinie anestezjologii i intensywnej terapii.
  • Chirurgia bez symulacji to jak powrót do lnianej nici
    Jeżeli nie powstanie w Polsce przynajmniej sześć dużych centrów symulacji medycznej dla celów szkolenia podyplomowego specjalizacji zabiegowych, to nadal będziemy tkwili w poprzedniej erze – mówi prof. Wiesław Tarnowski, prezes-elekt TChP.