Niektórzy pacjenci stosują dietę bezglutenową. Co o tej diecie mówią badania?

21.12.2016
Jakub Sobiecki, dietetyk, epidemiolog żywienia
Department of Epidemiology and Biostatistics, Imperial College London
Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych CZD, Warszawa

Wybrane treści dla pacjenta
  • Makulopatia cukrzycowa
  • Dieta w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby (obecnie stłuszczeniowej chorobie wątroby związanej z zaburzeniami metabolicznymi – MAFLD)
  • Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoborów żelaza u sportowców
  • Cukrzyca typu 1 o podłożu autoimmunologicznym
  • Dieta w łuszczycy
  • Zespół hiperglikemiczno-hiperosmolalny
  • Cukrzycowa choroba nerek (CChN; dawniej nefropatia cukrzycowa)
  • Zmiany w układzie ruchu związane z cukrzycą
  • Dieta w leczeniu otyłości i towarzyszącej jej insulinooporności
  • Dieta w osteoporozie

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Sponsorem serwisu jest