Czy owoce są bezpieczne w diecie chorych na cukrzycę?
07.06.2017
mgr Justyna Jessa
Klinika Pediatrii, Instytut Matki i Dziecka w Warszawie
Wybrane treści dla pacjenta
-
Leczenie cukrzycy typu 1
Ostatnio w prasie codziennej pojawia się wiele doniesień sugerujących, że już w bardzo niedługim czasie można się spodziewać możliwości wyleczenia cukrzycy typu 1. Trzeba więc przy tej okazji powiedzieć, że cukrzyca typu 1 obecnie jest chorobą nieuleczalną i na zmianę tej sytuacji trzeba jeszcze poczekać.
-
Dieta w niedoczynności tarczycy
Niedobór jodu, żelaza, selenu i cynku zaburza prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Jadłospis osoby chorującej na niedoczynność tarczycy powinien być więc skomponowany w taki sposób, by dostarczał produktów żywnościowych będących źródłem tych składników mineralnych.
-
Dieta wspomagająca leczenie hemoroidów
Ryzyko wystąpienia hemoroidów wzrasta u osób z zaparciami nawykowymi. Zaparciom tego typu można zapobiegać, prowadząc zdrowy tryb życia i stosując odpowiednią dietę. Istotne jest przestrzeganie diety bogatobłonnikowej, pamiętanie o prawidłowej ilości płynów oraz umiarkowana aktywność fizyczna.
-
Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólne
Żywienie chorego bezpośrednio po operacji jest uzależnione od długości resekcji jelita i od umiejscowienia stomii. Na początku stosuje się dietę płynną, kleikową i stopniowo przechodzi do pokarmów stałych.
-
Banany – kalorie, wartość odżywcza i właściwości zdrowotne
Banany to powszechnie spożywane owoce. Są one dostępne w sprzedaży przez cały rok i można je kupić w przystępnej cenie. Stanowią one pożądany składnik diety, m.in. za sprawą potasu, którego dostarczają. Najczęściej banany spożywa się na surowo, bez dodatków, ale często z ich dodatkiem powstają różnego rodzaju koktajle i ciasta
-
Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
Dieta obniżająca stężenie cholesterolu powinna uwzględniać ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu pokarmowego i kwasów tłuszczowych trans. Można to osiągnąć poprzez włączenie do jadłospisu osób z podwyższonym stężeniem cholesterolu: warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych oraz chudego mięsa i ryb.
-
Dieta w kamicy nerkowej
Jeśli skład kamieni nie jest znany, trudno realizować jakieś konkretne zalecenia. W takiej sytuacji najlepiej wybrać zrównoważoną i zbilansowaną dietę. Po ustaleniu składu kamieni moczowych można zalecić bardziej restrykcyjne ograniczenie pewnych produktów żywnościowych.
-
Dieta w chorobie Parkinsona
Właściwa dieta zapewnia skuteczne działanie leków, wpływa na dobre samopoczucie chorego oraz warunkuje utrzymanie właściwej masy ciała. Istotny problem u pacjentów z chorobą Parkinsona stanowi niedożywienie. Jest ono spowodowane zarówno trudnościami w posługiwaniu się sztućcami, jak i częstym współwystępowaniem depresji, która zazwyczaj się wiąże z brakiem apetytu.
-
Rola błonnika pokarmowego w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego
Powszechnie uważa się, że przyczyną IBS jest przede wszystkim niedostateczne spożycie błonnika pokarmowego.
-
Cukrzyca ciążowa – rozpoznanie, normy, skutki, poród, leczenie
Cukrzyca ciążowa występuje u 3–5% kobiet ciężarnych. Nie każda wykryta w ciąży cukrzyca jest cukrzycą ciążową, może to być także cukrzyca typu 1 lub 2 i wówczas wymaga leczenia przewlekłego. Leczenie polega przede wszystkim na przestrzeganiu diety oraz odpowiedniej aktywności fizycznej, a jeśli to nie przynosi odpowiednich rezultatów, stosowaniu insuliny. Przy odpowiednim leczeniu kobieta z cukrzycą ciążową może urodzić zdrowe dziecko