Żucie gumy bez cukru zmniejsza ryzyko porodu przedwczesnego i małej masy urodzeniowej – wskazują wyniki 10-letniego wieloośrodkowego badania ogłoszone podczas wirtualnego dorocznego zjazdu Society for Maternal-Fetal Medicine (SMFM).
Zapoznaj się z wynikami badania przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii.
Pandemia COVID-19 spowodowała znaczny wzrost odsetka ciężarnych cierpiących na depresję i stany lękowe – ujawniło badanie naukowców brytyjskich, które publikuje czasopismo „BMC Pregnancy and Childbirth”.
Kobiety, które piją więcej kawy, mogą być mniej narażone na zachorowanie na raka endometrium – wynika z analizy 24 badań, którą publikuje „Journal of Obstetrics and Gynaecology Research”.
Jedna na trzy ciężarne odczuwa nasilone objawy zaburzeń psychicznych i utrudnienia związane z dbaniem o własne zachowania zdrowotne w trakcie pandemii COVID-19 – informuje „Journal of Affective Disorders”.
U kobiet, które w późnej ciąży i w połogu zmieniają tryb snu, a co za tym idzie zaburzają swój rytm biologiczny, mogą nasilić się objawy depresji i lęku – odkryli badacze z Uniwersytetu McMastera w Kanadzie.
Nie stwierdzono również zwiększonego ryzyka urodzenia dziecka z masą ciała zbyt małą w stosunku do wieku ciążowego (SGA).
Obszerne dane z przeglądu systematycznego piśmiennictwa z metaanalizą wskazują, że poważne zdarzenia niepożądane występują bardzo rzadko.
W tym kohortowym badaniu oceniono, w jaki sposób przewlekłe objawy depresyjno-lękowe obecne u matki w okresie ciąży wpływają na ryzyko wystąpienia świszczącego oddechu u dziecka w pierwszych 24 miesiącach jego życia.
Autorzy przeglądu sprawdzali, czy któraś z metod obrazowania ma przewagę w diagnostyce różnicowej guzów jajnika lub przydatków.