Żywienie osób w podeszłym wieku

28.05.2021
dr n. med. Ewa Klimek
Katedra Chorób Wewnętrznych i Gerontologii UJ CM, Kraków
mgr Anna Kamińska
Koordynator do spraw żywienia klinicznego, Szpital Uniwersytecki w Krakowie

Wybrane treści dla pacjenta
  • Dieta w kamicy żółciowej
  • Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z wyrównaną i niewyrównaną marskością wątroby
  • Metody leczenia żywieniowego w chirurgii
  • Dieta w stwardnieniu rozsianym
  • Dieta w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby (obecnie stłuszczeniowej chorobie wątroby związanej z zaburzeniami metabolicznymi – MAFLD)
  • Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólne
  • Dieta w zespole metabolicznym
  • Niedożywienie u chorych na POChP
  • Dieta w osteoporozie
  • Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza