Dieta we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego i chorobie Leśniowskiego i Crohna

Dieta w nieswoistych chorobach zapalnych jelit. Omówienie wskazówek International Organization for the Study of Inflammatory Bowel Disease 2020

19.01.2022
mgr Alina Niezgódka-Klósak1, prof. dr hab. n. med. Piotr Eder1,2
1 Katedra i Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
2 Szpital Kliniczny im. Heliodora Święcickiego w Poznaniu

Wybrane treści dla pacjenta
  • Dieta wspomagająca leczenie hemoroidów
  • Rola błonnika pokarmowego w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego
  • Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z wyrównaną i niewyrównaną marskością wątroby
  • Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoborów żelaza u sportowców
  • Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza
  • Dieta w chorobie zwyrodnieniowej stawów – czy można odbudować chrząstkę stawową?
  • Dieta w kamicy nerkowej
  • Dieta w chorobie Parkinsona
  • Zalecenia żywieniowe w ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby
  • Choroba Leśniowskiego i Crohna

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.