Alergie pokarmowe - jak rozpoznawać
03.07.2020
dr hab. n. med. Andrea Horvath
Klinika Pediatrii, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Wybrane treści dla pacjenta
-
Barszcz Sosnowskiego - jak wygląda, objawy oparzenia, postępowanie po oparzeniu
Sok wydzielany przez świeże rośliny ma właściwości drażniące i po dostaniu się na powierzchnię skóry wywołuje silne reakcje fotouczuleniowe, które mogą mieć charakter oparzeń II i III stopnia z tworzeniem się pęcherzy. Sprawdź, jak poznać barszcz Sosnowskiego i jak postąpić w przypadku oparzenia.
-
Wstrząs anafilaktyczny (anafilaksja)
Anafilaksja jest to szybko rozpoczynająca się i zagrażająca życiu reakcja nadwrażliwości organizmu w odpowiedzi na jakiś czynnik (np. pokarm, lek lub użądlenie). Jak się objawia wstrząs anafilaktyczny? Co robić w razie wystąpienia objawów?
-
Nadwrażliwość na pokarmy
Nadwrażliwość na pokarmy to nadmierna, patologiczna i nieadekwatna do sytuacji reakcja organizmu na jakąś substancję, której spożycie może wywołać objawy ze strony różnych narządów i układów. Do reakcji nadwrażliwości mogą się przyczynić składniki pokarmowe i dodatki do żywności.
-
Dieta w eozynofilowym zapaleniu przełyku
Leczenie należy rozpocząć od wdrożenia odpowiednich zaleceń dietetycznych. Kontrolę objawów chorobowych umożliwia wykluczenie z diety alergenów wywołujących chorobę. Można zastosować jedną z 3 rodzajów terapii dietetycznych.
-
Próba prowokacyjna z alergenem
Próba wykonywana jest w celu stwierdzenia, czy dana osoba jest uczulona na konkretny alergen. Badanie wykonuje się stosunkowo rzadko. Zwykle wtedy, gdy innymi metodami nie udało się potwierdzić nadreaktywności oskrzeli i (lub) uczulenia na konkretny alergen, a wynik badania ma znaczenie dla rozpoznania choroby.
-
Krwiste lub fusowate wymioty
Krwiste i fusowate wymioty to bardzo poważne objawy, skłaniające do uzyskania niezwłocznej porady lekarskiej,
nawet w warunkach doraźnej wizyty pogotowia ratunkowego lub izby przyjęć szpitala.
-
Astma u dzieci - mechanizmy i przyczyny
U większości ludzi kontakt z tymi substancjami nie powoduje żadnej reakcji, ale u osób uczulonych we krwi znajdują się przeciwciała przeciwko nim skierowane. Należą one zwykle do immunoglobulin klasy E (IgE).
-
Dieta dla osób dorosłych z alergią na białka jaja
Ze względu na bardzo dużą wartość odżywczą jaj, ich eliminacja powoduje zubożenie diety w wiele cennych składników odżywczych - dowiedz się, w jaki sposób zastępować je w swoim codziennym jadłospisie.
-
Alergia pokarmowa
Około 1/3 ludzi przypisuje sobie „uczulenie” na określony pokarm, ale prawdziwa alergia pokarmowa występuje u 4—8% dzieci i 2—4% osób dorosłych. Do najczęstszych alergenów pokarmowych uczulających dzieci należą: mleko krowie (1—5%) oraz jajka. Dorosłych uczulają zazwyczaj ryby i owoce morza, orzechy, seler, pomidor, przyprawy, zboża.
-
Uczulenie na komary
Komary są powszechnie występującymi owadami w Polsce. U większości ludzi po ukłuciu komara dochodzi do niewielkiej reakcji miejscowej, czyli pojawienia się bąbla z zaczerwienieniem, który następnie zmienia się w twardą, swędząca grudkę zanikającą w ciągu kilku dni. U niektórych osób jednak, zwłaszcza dzieci, dochodzi do dużej reakcji miejscowej, która objawia się znacznym obrzękiem, zaczerwienieniem i świądem, który może obejmować duże powierzchnie ciała