Wczoraj w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. J. Gromkowskiego przy ul. Koszarowej we Wrocławiu uroczyście zainaugurowano pierwszy w Polsce program skierowany do pacjentów zagrożonych niedożywieniem.
Zapewnienie lepszych warunków pracy i nauki, a także obniżenie kosztów utrzymania w budynkach Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła w Warszawie sfinansuje przyznana przez Zarząd Województwa Mazowieckiego dotacja unijna w wysokości ponad 1,76 mln zł.
Szpital Powiatowy w Pyskowicach wszedł w fazę odbioru sprzętu, który został kupiony z dotacji Powiatu Gliwickiego.
Jednym z ważniejszych czynników ryzyka cukrzycy i chorób serca są nadwaga i otyłość. Jak pokazują badania, problem złych nawyków żywieniowych dotyczy również najmłodszych dzieci, o czym dyskutowano wczoraj podczas konferencji w Sejmie.
Polska zajęła miejsce 18. w Europejskim Rankingu Zapalenia Wątroby (EHepI), porównującym politykę postępowania i leczenie WZW w 30 krajach europejskich, uzyskując 677 punktów na 1000 możliwych.
Pierwsze śniadanie jest dla dzieci najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia – przypominają eksperci. 8 listopada w Polsce po raz drugi będzie obchodzony Dzień Zdrowego Śniadania.
Pomimo zachowania wszystkich wymaganych procedur w jednym ze szpitali doszło do przypadkowego zakażenia kilku pacjentów wirusem WZW typu B. Źródłem zakażenia był chirurg, który ich operował, nieświadomy swojej choroby.
23 października Wydział Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego świętował swoje 10-lecie połączone z otwarciem nowej siedziby Zakładu Żywienia Człowieka w Zabrzu-Rokitnicy.
Wczoraj w Sejmie lekarze i chorzy przekonywali, że problem wirusowego zapalenia wątroby typu C dotyczy w Polsce ok. 200 tys. osób. Ponad połowa z nich nie wie, że jest nosicielem wirusa.
Przeprowadzone ostatnio badania oceniające wpływ niedożywienia związanego z chorobą na wyniki leczenia oraz środki wydawane na ochronę zdrowia wykazały, że w dalszym ciągu co 4. pacjent przyjmowany do szpitali w krajach Unii Europejskiej wykazuje cechy niedożywienia. Jeszcze gorsza sytuacja panuje w domach opieki społecznej i opieki długoterminowej – cechy niedożywienia stwierdzono u co 3. pensjonariusza.
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.