29 stycznia, po trwającej 6 tygodni konserwacji pomieszczeń Oddziału Gastroenterologii, oddano do użytku pacjentów 5 odnowionych sal w Oddziale Klinicznym Gastroenterologii i Hepatologii oraz Chorób Zakaźnych Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, przeznaczonych łącznie dla 26 pacjentów.
Polska badaczka wspólnie z amerykańskimi naukowcami zbudowała specjalną kapsułkę wielkości winogrona, która w sposób szybki i wygodny pozwala na wczesne wykrywanie zmian chorobowych przełyku.
25 stycznia zostanie otwarty Oddział Neurochirurgii oraz Centralnej Pracowni Endoskopii w Szpitalu Wojewódzkim im. Św. Łukasza w Tarnowie.
Zabieg wykonali lekarze z Oddziału Klinicznego Chirurgii Ogólnej, Endoskopowej i Naczyniowej Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie
Od urodzenia jedzenie jest mocno związane z emocjami, a potem wzmacniamy ten pierwotny przekaz, bo towarzyszy wszystkim ważnym chwilom w życiu - mówi kierownik Zakładu Psychologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach dr Monika Bąk-Sosnowska.
Zasiadając do stołu w czasie wigilii i Świąt bez obaw korzystajmy z dobrej jakości świątecznych potraw. Nie przesadzajmy jednak z ilością - powiedziała dr n. med. Agnieszka Jarosz, kierownik Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej w Instytucie Żywności i Żywienia.
Jak uchronić się przed HBV i HCV? Czy podczas zabiegu kosmetycznego można zakazić się HBV lub HCV? Odpowiedzi na wszystkie pytania związane z wirusowym zapaleniem wątroby (WZW) typu B oraz C pozna 20 tysięcy uczniów szkół ponadgimnazjalnych województwa śląskiego w II edycji programu "Podstępne WZW".
Prof. Zdzisław Wajda, pionier endoskopii zabiegowej oraz technik małoinwazyjnych w chirurgii w Polsce otrzymał tytuł doktora honoris causa Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.
23 listopada w sali Senatu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odbyła się Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Leczenie guzów neuroendokrynnych przewodu pokarmowego (GEP-NET)”.
Polskie Towarzystwo Dietetyki w Warszawie otrzyma 53 000 zł na promowanie inicjatyw dotyczących prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej wśród uczniów szkół podstawowych oraz ich rodziców i opiekunów, a Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie - 219 500 zł na upowszechnianie wiedzy na temat obniżenia zawartości soli, cukru i tłuszczu w produktach spożywczych wśród przedstawicieli przemysłu spożywczego.
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.