Funkcjonowanie pacjenta po operacji wyłonienia stomii w dużej mierze zależy od tego, jaka wiedza została mu przekazana przed zabiegiem i tuż po nim. Niezastąpioną rolę w tej sytuacji odgrywa personel medyczny. Aby ułatwić jego komunikację z pacjentem, w ramach kampanii „STOMAlife. Odkryj stomię” powstały atlasy stomijne.
Z obawy przed stygmatyzacją 20% osób zakażonych wirusem zapalenia wątroby typu C (HCV) nie ujawniło tego nikomu – wykazało badanie "HCV Quest" omawiane na kongresie Europejskiego Towarzystwa do Badań Watroby (EASL), który trwał do niedzieli w Wiedniu.
Epidemia wirusowego zapalenia wątroby typu C (WZW C), wywoływanego przez wirusa HCV, może wymknąć się spod kontroli, jeśli każdy kraj nie stworzy narodowej strategii jej zwalczania – przekonują autorzy najnowszego raportu na temat WZW C.
Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała ostrzeżenie dotyczące makreli wędzonej sprzedawanej w sklepach sieci Carrefour, Żabka i Czerwona Torebka. W produkcie wykryto obecność bakterii chorobotwórczych Salmonelli.
Nowa technologia do wykrywania drobnych zmian w wydychanym powietrzu może zasygnalizować początkowy etap rozwoju raka żołądka.
Organizacje pacjentów zaapelowały podczas wtorkowej konferencji naukowej w Sejmie o wdrożenie programu zapobiegania i zwalczania HCV. Z danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-PZH wynika, że w Polsce do 84% zakażeń wirusem HCV dochodzi w placówkach służby zdrowia.
78% Polaków nigdy nie wykonało badania w kierunku zakażenia HCV, który jest przyczyną wirusowego zapalenia wątroby typu C (WZW C) - wynika z badania TNS Polska. Tymczasem aż 81% znalazło się w sytuacji, w której mogło do niego dojść.
Tylko w 20% przypadków nowotworów trzustki diagnozowanych w Polsce możliwe jest dające najlepsze rokowania leczenie operacyjne – poinformował kierownik Kliniki Chirurgii Przewodu Pokarmowego w Centralnym Szpitalu Klinicznym w Katowicach, prof. Paweł Lampe. W pozostałych przypadkach choroba jest wykrywana zbyt późno.
Dzięki podjętym działaniom udało się w Polsce zmniejszyć zagrożenie zatruciami pokarmowymi spowodowanymi przez salmonellę, ale wirusy trzymają się mocno – mówiła dr Małgorzata Sadkowska–Todys z NIZP-PZH podczas konferencji „Bezpieczna żywność - od pola do stołu” zorganizowanej z okazji Światowego Dnia Zdrowia.
W ramach środków finansowych z Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na restrukturyzację działalności statutowej Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki, w Instytucie powstały nowe pracownie.
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.