Polscy onkolodzy zaprezentowali w piątek podczas odbywającego się w San Francisco sympozjum dotyczącym nowotworów przewodu pokarmowego nowy, powodujący mniej powikłań schemat leczenia zaawansowanego raka odbytnicy.
Chorzy, którzy wymagają przeszczepienia wątroby, zwykle czekają całymi miesiącami, a nawet latami na dawcę, bo pozwala na to ich stan. W tym przypadku było inaczej - gdyby 24-letni Dolnoślązak nie dostał nowego organu, w ciągu doby by zmarł. W swoim nieszczęściu miał dużo szczęścia. Dawca znalazł się dosłownie w ostatniej chwili, a resztę zrobili lekarze z Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego we Wrocławiu.
Lekarze z Oddziału Hepatologiczno-Gastroenterologicznego Świętokrzyskiego Centrum Pediatrii Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach tygodniowo miewają nawet kilku pacjentów z ciałami obcymi w przewodzie pokarmowym.
Leki stosowane w chorobach o podłożu alergicznym mogą uwolnić od bólu osoby cierpiące na zespół jelita wrażliwego – informuje serwis EurekAlert.
Mimo wielu innowacji sanitarnych starożytni Rzymianie cierpieli z powodu pasożytów jelitowych, jak choćby włosogłówki, nie mniej niż ludzie z epoki żelaza. Dowody na ten temat przedstawiono w piśmie "Parasitology".
W treści żołądkowej Oetziego - człowieka sprzed 5,3 tys. lat, którego ciało znaleziono zamrożone w alpejskim lodowcu - naukowcy wykryli ślady bakterii Helicobacter pylori, wywołujących wrzody żołądka. Wyniki badania prezentują w "Science".
Przeszczepienia wątroby ratującego życie pacjenta chorego na wrzodziejące zapalenie jelita wykonali lekarze Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego we Wrocławiu. Pacjent był w stanie krytycznym, znajdował się w śpiączce wątrobowej, co zdarza się rzadko w tej chorobie.
Dr hab. Jakub Fichna - przewodniczący Akademii Młodych Uczonych - otrzymał Rising Star Award, nagrodę przyznawaną przez Komitety Narodowy i Naukowy United European Gastroenterology. Jest pierwszym Polakiem, który otrzymał tę nagrodę.
Świąteczne obżarstwo może nasilić problemy zdrowotne, które u nas wcześniej zdiagnozowano lub ujawnić te, o których nie wiemy – przestrzega ordynator oddziału gastroenterologii i hepatologii w Centralnym Szpitalu Klinicznym w Katowicach prof. Marek Hartleb.
Podczas biesiadowania przy świątecznym stole w ciągu jednego dnia do organizmu dostarcza się trzy razy więcej kalorii niż przeciętnie. Zdaniem dietetyków nie trzeba bezwzględnie wystrzegać się świątecznych smakołyków, tylko zwracać uwagę na to, co i w jakiej ilości trafia na talerz.
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.