Tabletki jodku potasu w razie zdarzenia radiacyjnego z uwolnieniem jodu promieniotwórczego – praktyczne wskazówki dla lekarzy
17.03.2023
prof. dr hab. n. med. Andrzej Lewiński
Konsultant krajowy w dziedzinie endokrynologii
Klinika Endokrynologii i Chorób Metabolicznych, Uniwersytet Medyczny w Łodzi; Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi
Wybrane treści dla pacjenta
-
Dieta i suplementacja w chorobie Hashimoto
W odniesieniu do czynników żywieniowych, które mogą odgrywać istotną rolę w inicjacji rozwoju choroby, dowody naukowe wskazują najczęściej na duże spożycie jodu, nadkonsumpcję alkoholu, żywności o wysokim stopniu przetworzenia oraz niedobory selenu, żelaza, cynku, a także witaminy D
-
Jod - jego rola, źródła pokarmowe, nadmiar i niedobór
Jod jest niezbędny do wytwarzania hormonów tarczycy: tyroksyny i trijodotyroniny. Hormony te wpływają m.in. na prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego i układu kostnego. Jod jest także jednym z najsilniejszych antyoksydantów i wykazuje działanie ochronne w procesach zapalnych oraz nowotworowych.