COVID-19 a pacjent z cukrzycą - krajobraz po bitwie
28.04.2023
prof. dr hab. n. med. LeszekCzupryniak
Klinika DIabetologii i Chorób Wewnętrznych, Warszawski Uniwersytet Medyczny
II Ogólnopolska konferencja naukowa: Pacjent post-COVID-owy. Co już wiemy a co przed nami?, 14-15.11.2022 r.
Zobacz także
-
COVID-19 - walka z pandemią i perspektywy na przyszłość
Wykład dr. Marka Posobkiewicza zaprezentowany 14 listopada 2022 roku podczas II konferencji naukowej: Pacjent post-COVID-owy. Co już wiemy a co przed nami?
-
Zagrożenie chorobami zakaźnymi po pandemii COVID-19
Wykład prof. Krzysztofa Tomasiewicza zaprezentowany 15 listopada 2022 roku podczas II konferencji naukowej: Pacjent post-COVID-owy. Co już wiemy a co przed nami?
-
Pacjent geriatryczny w dobie pandemii COVID-19
Wykład prof. Tomasza Targowskiego zaprezentowany w listopadzie 2022 roku podczas II konferencji naukowej: Pacjent post-COVID-owy. Co już wiemy a co przed nami?
-
Jakie wyzwania czekają epidemiologię w dobie post-COVID-19?
Wykład prof. NIZP PZH-PIB Iwony Paradowskiej-Stankiewicz zaprezentowany 14 listopada 2022 roku podczas II konferencji naukowej: Pacjent post-COVID-owy. Co już wiemy a co przed nami?
Wybrane treści dla pacjenta
-
Zespół hiperglikemiczno-hiperosmolalny
Zespół hiperglikemiczno-hiperosmolalny to zaburzenie metaboliczne przebiegające ze znacznym odwodnieniem organizmu, powstające zwykle u starszych chorych na cukrzycę typu 2 w wyniku dużych glikemii, zwykle >600 mg/dl (33,3 mmol/l).
-
Cukrzyce wtórne
Zalicza się do nich zaburzenia gospodarki węglowodanowej związane z chorobami trzustki, zaburzeniami endokrynologicznymi lub stosowaniem niektórych leków.
-
Cukrzyca u dzieci
Cukrzyca (diabetes mellitus) jest chorobą ogólnoustrojową, charakteryzującą się zaburzeniami metabolizmu węglowodanów oraz tłuszczów i białek. Cechuje ją występowanie hiperglikemii (zwiększonego stężenia glukozy we krwi), hiperlipidemii (zwiększonego stężenia różnych rodzajów tłuszczów we krwi) i hiperaminoacydemii (zwiększonego stężenia różnych aminokwasów we krwi).
-
Cukrzyca typu 2
Cukrzyca typu 2 to najczęściej występujący na świecie typ cukrzycy. Wyróżnia się dwie przyczyny cukrzycy typu 2: jedna to upośledzenie wydzielania insuliny, na które wpływ mają różne czynniki genetyczne, druga to oporność na działanie insuliny (insulinooporność), której przyczyną mogą być zarówno czynniki genetyczne, jak i otyłość.
-
Niedocukrzenie (hipoglikemia)
Hipoglikemia (inaczej niedocukrzenie lub potocznie „spadek cukru”) to zmniejszone stężenie glukozy we krwi. Jak rozpoznać objawy hipoglikemii? Co robić, kiedy wystąpi hipoglikemia?
-
Kwasica ketonowa
Kwasica to zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. O kwasicy mówimy, gdy pH krwi ma wartość poniżej 7,35. Kwasica ketonowa jest jednym z groźnych powikłań cukrzycy, dla którego poza zmniejszeniem pH krwi charakterystyczna jest obecność tzw. ciał ketonowych w moczu.
-
Cukrzyca – typy cukrzycy, badania i sposoby leczenia
Cukrzyca to choroba metaboliczna, która charakteryzuje się zwiększonym stężeniem glukozy we krwi (hiperglikemią). Wynika to z defektu wydzielania lub działania insuliny. Przewlekła hiperglikemia w cukrzycy powoduje uszkodzenie, zaburzenie czynności i niewydolność różnych narządów, szczególnie oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych. Cukrzyca może wystąpić w każdym wieku i zawsze wymaga leczenia.
-
Cukrzyca typu 1
Cukrzyca typu 1 stanowi ok. 10% wszystkich typów cukrzycy. Początek zachorowania zwykle przypada między 10., a 14. rokiem życia. Dotyczy głównie dzieci i osób młodych.
-
Kwasica mleczanowa
Kwasica mleczanowa może występować u chorych na cukrzycę, z którą współwystępują inne ciężkie choroby, takie jak sepsa, wstrząs, niewydolność serca, niewydolność oddechowa bądź u chorych na cukrzycę, którzy zatruli się alkoholem.
-
Makulopatia cukrzycowa
Makulopatia u chorych na cukrzycę.