Covidowe wieści z Azji - strona 2

07.02.2022
Z Kantonu Andrzej Borowiak

Chińskie władze surowo reagują nawet na pojedyncze infekcje, by nie dopuścić do nawrotu pandemii na dużą skalę. Niewielkie jak na światowe standardy ognisko w Baise doprowadziło do lockdownu. Mieszkańcom zabroniono wychodzenia z domów, za wyjątkiem kupowania najpotrzebniejszych produktów. Zawieszono działalność wielu firm, szkół i transportu publicznego.

Pojedyncze zakażenia odnotowano również w kilku dzielnicach Pekinu, gdzie trwają Zimowe Igrzyska Olimpijskie, oraz w pobliskim Tiencinie, który mierzył się z ogniskiem bardziej zaraźliwego wariantu koronawirusa Omikron. Nowe przypadki COVID-19 zgłoszono też w miastach Kanton i Shenzhen w zagłębiu przemysłowym prowincji Guangdong na południu kraju.

Chińscy naukowcy bronią strategii „zero covid”, twierdząc, że jej rozluźnienie we wszystkich stosujących ją regionach świata, głównie w Chinach, doprowadziłoby w ciągu roku do ponad 234 mln zakażeń, 64 mln zachorowań i 2 mln zgonów. Ich zdaniem obecne szczepionki nie dość skutecznie chronią przed infekcją.

– Ludzkość powinna dalej rozwijać szczepionki i badać nowe sposoby na poprawę zapewnianej przez nie ochrony przed zakażeniem, by wyeliminować COVID-19 na poziomie globalnym – napisano w raporcie opublikowanym w piątek w biuletynie Chińskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CCDC).

Hongkończycy rzucili się w poniedziałek do supermarketów i na osiedlowe targi spożywcze, by zrobić zapasy warzyw, makaronu i innych towarów w związku z wywołanymi przez COVID-19 zakłóceniami dostaw żywności z Chin kontynentalnych.

Hongkong mierzy się obecnie z piątą falą pandemii COVID-19, a w poniedziałek władze zgłosiły 614 nowych zakażeń, prawie dwa razy więcej niż poprzedniego dnia i najwięcej od początku pandemii.

Około 90 proc. żywności w 7,5-milionowym mieście pochodzi z importu, w większości z Chin kontynentalnych. Dotyczy to zwłaszcza świeżych artykułów, takich jak warzywa. Covidowe ograniczenia lotów towarowych wywołały już wcześniej niedobory niektórych produktów, w tym wysokiej jakości owoców morza.

Obecnie władze starają się opanować obawy związane z zakłóceniami dostaw produktów spożywczych przez granicę administracyjną z Chinami kontynentalnymi po wykryciu koronawirusa u kilku kierowców ciężarówek – podała agencja Reutera.

Urzędnicy przekonują, że sytuacja jest stabilna, ale przyznają, że na niektóre targi trafiło w niedzielę mniej warzyw. Na targu w dzielnicy Tin Shui Wai na hongkońskich Nowych Terytoriach sprzedawcy poinformowali klientów, że w nadchodzących dniach warzywa nie będą dostępne, co sprawiło, że ludzie zaczęli kupować na zapas.

strona 2 z 2
Aktualna sytuacja epidemiologiczna w Polsce Covid - aktualne dane

COVID-19 - zapytaj eksperta

Masz pytanie dotyczące zakażenia SARS-CoV-2 (COVID-19)?
Zadaj pytanie ekspertowi!