Zgodnie z wytycznymi liczba uczestników przebywających w obiekcie w zależności od standardu obiektu musi zapewniać zachowanie dystansu między uczestnikami podczas pobytu, w tym podczas prowadzenia zajęć. "Minimalna przestrzeń do prowadzenia zajęć w pomieszczeniu nie może być mniejsza niż 4 mkw. na jedną osobę" - czytamy w wytycznych.
Podano, że organizator wypoczynku, na wypadek wystąpienia okoliczności zaostrzenia ryzyka ponownego wystąpienia wirusa, powinien mieć na wyposażeniu dodatkowe środki w postaci nieprzemakalnych fartuchów z długim rękawem i przyłbic.
Wskazano, że przed rozpoczęciem wypoczynku należy zorganizować szkolenie kadry z zakresu zachowania zasad bezpieczeństwa w okresie COVID-19.
Podejmując temat wyżywienia, zarekomendowano zmianowe wydawanie posiłków. "Po każdej grupie należy dezynfekować blaty stołów i poręcze krzeseł. Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć z dodatkiem detergentu w temperaturze min. 60 st. C lub je wyparzać" - czytamy w wytycznych. "W przypadku korzystania z cateringu należy wymagać jednorazowych pojemników i sztućców" - dodano.
W czerwcu ukazał się aneks instrukcji GIS w sprawie dodatkowych wymagań higieniczno-sanitarnych i przeciwepidemicznych podczas wypoczynku dzieci i młodzieży w formie stacjonarnych obozów pod namiotami i obozów wędrownych.
Wśród głównych założeń mających zwiększać bezpieczeństwo jest wytyczna, wedle której uczestnikami danej formy wypoczynku będą dzieci i młodzież z jednego środowiska (np. szkoła, osiedle, miejscowość). Zaleca się, aby program wypoczynku uwzględniał ograniczenie do minimum kontaktu uczestników z osobami postronnymi.
Dodatkowo lokalizacja obozu powinna umożliwić kontakt telefoniczny z rodzicami, opiekunami prawnymi uczestników obozu, lekarzem oraz umożliwiać dojazd, w szczególności straży pożarnej i karetki pogotowia ratunkowego.
Wskazano, że w miarę możliwości nie należy angażować do prowadzenia zajęć z uczestnikami obozu kadry powyżej 60. roku życia.
W wytycznych określono też wymagania dotyczące przygotowania i podawania żywności, urządzeń sanitarnych, dbania o higienę, gospodarowania odpadami i opieki medycznej. Określono też procedury zapobiegawcze w przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem u uczestnika, kierownika lub wychowawcy wypoczynku podczas obozu.