Sytuacja epidemiczna we Włoszech

02.06.2021

We Włoszech po raz pierwszy od ponad siedmiu miesięcy liczba pacjentów chorych na COVID-19 na intensywnej terapii spadła poniżej tysiąca - to dane z wtorkowego biuletynu Ministerstwa Zdrowia. Wykonano ponad 35 milionów szczepień.

Minionej doby zanotowano 93 zgony i 2483 następne zakażenia koronawirusem, wykryte w ponad 220 tysiącach testów. Tylko 1,1 procent z nich dało wynik pozytywny.

Bilans zmarłych, prowadzony od lutego zeszłego roku wzrósł do 126 221. Od tego czasu koronawirusem zakaziło się w kraju ponad 4,2 mln osób, z których za wyleczone uznano prawie 3,9 mln. Liczba obecnie zakażonych zmalała do 225 tysięcy.

Do tej pory wykonano ponad 35 milionów szczepień przeciwko COVID-19. Zakończyło je 12,1 mln osób, czyli około 20 procent populacji. Władze stołecznego regionu Lacjum poinformowały, że na szczepienia zapisało się ponad 40 tysięcy z 50 tys. tegorocznych maturzystów. Każdy z nich po szczepieniu otrzyma egzemplarz Konstytucji.

Przy stole w restauracji mogą siedzieć tylko cztery osoby, jeśli nie mieszkają razem - taki limit został utrzymany we Włoszech przez ministerstwo zdrowia. Mnożą się apele o zniesienie tego ograniczenia. Polemika na tym tle rozpoczęła się w momencie, gdy dalej zliberalizowano przepisy i od wtorku w lokalach gastronomicznych możliwa jest już obsługa także wewnątrz, nie tylko w ogródkach.

Entuzjazm restauratorów przygasiło ministerstwo zdrowia precyzując, że w regionach objętych żółtą strefą, a więc we wszystkich z wyjątkiem trzech, nadal obowiązuje przepis pozwalający na to, aby przy stole w lokalu zasiadły maksimum cztery osoby. Wyjątek uczyniono dla tych, którzy mieszkają razem. Nakaz ten nie dotyczy Sardynii, Molise i Friuli-Wenecji Julijskiej, które są białymi strefami minimalnych restrykcji.

W związku z protestami branży gastronomicznej rozpoczęły się rozmowy strony rządowej z konferencją regionów, by doprowadzić do zniesienia limitu.

Zaprotestował przeciwko niemu związek rolników i producentów żywności Coldiretti, który ograniczenie to uznał za wyrządzenie kolejnej szkody branży, podnoszącej się z koronakryzysu. Tym samym, podkreślono, nie dojdzie do tradycyjnych letnich spotkań w lokalach, kolacji klas na zakończenie roku szkolnego, firmowych obiadów oraz wieczornych biesiad w restauracjach nad morzem - wymieniono. A za tym właśnie, jak wynika z przedstawionego sondażu, tęskni jedna trzecia Włochów.

"Limit liczby miejsc przy stole jest krokiem, który będzie miał reperkusje dla towarzyskich potrzeb Włochów po miesiącach lockdownu i negatywnie wpłynie też na dochody gastronomii po tym, jak branża ta straciła 41 miliardów euro w roku pandemii" - podkreślił związek Coldiretti. W wydanym komunikacie zwrócił uwagę na to, że wymóg zachowania co najmniej jednego metra między stołami znacznie redukuje możliwości obsługi w wielu miejscach, które nie dysponują dużą przestrzenią.

Według kierownictwa prężnej włoskiej organizacji ograniczy to też działalność branży turystycznej i to w momencie, jak przypomniano, gdy oczekuje się przyjazdu 28 milionów europejskich turystów. Jedna trzecia wydatków Włochów i cudzoziemców podczas wakacji przeznaczana jest na jedzenie - podkreśla się w analizie.

Aktualna sytuacja epidemiologiczna w Polsce Covid - aktualne dane

COVID-19 - zapytaj eksperta

Masz pytanie dotyczące zakażenia SARS-CoV-2 (COVID-19)?
Zadaj pytanie ekspertowi!