Raport WHO o pochodzeniu SARS-CoV-2

06.04.2021
dr n. med. Weronika Rymer
Na podstawie: WHO-convened Global Study of Origins of SARS-CoV-2: China Part. Joint WHO-China Study, https://www.who.int/health-topics/coronavirus/origins-of-the-virus

30 marca 2021 r. WHO opublikowała raport międzynarodowego zespołu, który przeprowadził wizytę terenową w Wuhan na przełomie stycznia i lutego tego roku.

W skład zespołu weszło 17 naukowców z Chin i 17 naukowców z innych krajów: z Australii, Danii, Holandii, Japonii, Kataru, Kenii, Niemiec, Rosji, Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i Wietnamu. Celem było określenie pochodzenia SARS-CoV-2 i drogi wniknięcia do populacji ludzkiej.

Wybrane wnioski płynące z raportu:

  • epidemia w Wuhan poprzedziła rozprzestrzenienie się wirusa w prowincji Hubei
  • wirusy najbardziej spokrewnione z SARS-CoV-2 były znajdowane u nietoperzy i łuskowców, ale żaden ze znalezionych wirusów nie był na tyle spokrewniony z SARS-CoV-2, aby można było potwierdzić, że był bezpośrednim protoplastą. Wysoka podatność na zakażenie SARS-CoV-2 norek i kotów sugeruje, że dodatkowe gatunki zwierząt mogły stanowić potencjalny rezerwuar.
  • opierając się na metodach oceny zegara molekularnego, oszacowano przedział czasu rozpoczęcia epidemii na od końca września do początku grudnia 2019 r.
  • SARS-CoV-2 może utrzymywać się w warunkach występujących w łańcuchu chłodniczym, w tym mrożonkach i na opakowaniach. Powiązano udział łańcucha chłodniczego z przypadkami indeksowanymi w ogniskach epidemii w innych regionach Chin. Wskazuje to na możliwość przenoszenia SARS-CoV-2 przez produkty mrożone.

Aktualna sytuacja epidemiologiczna w Polsce Covid - aktualne dane

COVID-19 - zapytaj eksperta

Masz pytanie dotyczące zakażenia SARS-CoV-2 (COVID-19)?
Zadaj pytanie ekspertowi!