COVID-19, standardy organizacyjne - stanowisko PFSz

07.10.2020
PFSz

Polska Federacji Szpitali w ramach konsultacji społecznych zgłosiła uwagi do projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie standardu organizacyjnego opieki nad pacjentem podejrzanym o zakażenie lub zakażonym SARS-CoV-2.

Pierwsza uwaga dotyczy oceny stanu zdrowia pacjenta przez lekarza POZ. Federacja wnioskuje o wprowadzenie zapisu, że następuję ona wyniku wywiadu oraz badania fizykalnego.

Druga uwaga dotyczy doprecyzowania kierowania pacjentów przez lekarza POZ do szpitala. W projekcie rozporządzenia PFSz wnioskuje o wprowadzenie zapisu, że pacjenta kierować należy do szpitala w wyniku stwierdzenia pozytywnego wyniku testu RT PCR na obecność SARS CoV-2 oraz wskazań do leczenia szpitalnego w ocenie lekarza kierującego.

Trzecia uwaga dotyczy zapewnienia udzielania świadczeń przez szpital II poziomu. PFSz wnioskuje o dodanie zapisu: jest obowiązany do leczenia pacjentów zakażonych wirusem SARS-CoV-2, którzy wymagają leczenia w warunkach szpitalnych.

Czwarta uwaga dotyczy pacjentów wypisywanych ze szpitala. PFSz wnioskuje o dopisanie w projekcie rozporządzenia, że w przypadku ustania przyczyn hospitalizacji w szpitalu (III stopnia) pacjent jest wypisywany do miejsca zamieszkania albo miejsca pobytu albo kierowany do izolacji albo izolacji w warunkach domowych albo w uzasadnionych przypadkach przekazywany do szpitala.

Aktualna sytuacja epidemiologiczna w Polsce Covid - aktualne dane

COVID-19 - zapytaj eksperta

Masz pytanie dotyczące zakażenia SARS-CoV-2 (COVID-19)?
Zadaj pytanie ekspertowi!