Analgetyki opioidowe
08.06.2017
dr n. med. Magdalena Kocot-Kępska
Zakład Badania i Leczenia Bólu Katedry Anestezjologii i Intensywnej Terapii UJCM, Kraków
Zobacz także
-
Odstawienie analgetyków opioidowych
Jak odstawiać analgetyki opioidowe, by uniknąć objawów odstawienia?
-
Tapentadol
Jaki jest mechanizm działania nowego analgetyku opioidowego?
-
Czy można stosować opioidy u młodych osób po zabiegach operacyjnych?
Ból pooperacyjny może być bardzo silny. Czy można wówczas zastosować lek opioidowy? Jak należy postępować w takim przypadku?
-
-
Wybrane treści dla pacjenta
-
Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoborów żelaza u sportowców
Grupa szczególnie narażona na niedobór żelaza to sportowcy, głównie trenujące kobiety. Osoby intensywnie trenujące mają większe zapotrzebowanie na ten składnik, co spowodowane jest zwiększonym obrotem krwinek czerwonych wynikającym z ich mechanicznego niszczenia podczas wysiłku fizycznego. Taki stan nazywa się hemolizą wysiłkową lub tzw. zadeptywaniem erytrocytów.
-
Dieta w niedoczynności tarczycy
Niedobór jodu, żelaza, selenu i cynku zaburza prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Jadłospis osoby chorującej na niedoczynność tarczycy powinien być więc skomponowany w taki sposób, by dostarczał produktów żywnościowych będących źródłem tych składników mineralnych.
-
Dieta w chorobie refluksowej
W kontrolowaniu objawów refluksowej choroby przełyku istotne znaczenie ma modyfikacja stylu życia i zmiana nawyków żywieniowych. Do czynników zwiększających ryzyko rozwoju tej choroby należą: nadmierna masa ciała, palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, stres oraz brak aktywności fizycznej.
-
Zalecenia dietetyczne przy próchnicy zębów
Próchnica to choroba zębów, w przebiegu której dochodzi od demineralizacji zęba i rozkładu jego tkanek twardych. Jakie są przyczyny i przebieg tego procesu? Czy i jak można zapobiegać próchnicy?
-
Dieta w zespole policystycznych jajników
Zalecenia żywieniowe dla kobiet z zespołem policystycznych jajników.
-
Produkty żywnościowe pomocne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów
Choć nie ma konkretnej diety, która leczyłaby RZS, to liczne badania dostarczają coraz więcej informacji na temat wpływu poszczególnych składników żywieniowych na ryzyko zachorowania i aktywność choroby. Niektóre produkty mogą być pomocne w wyciszaniu stanu zapalnego.
-
Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólne
Żywienie chorego bezpośrednio po operacji jest uzależnione od długości resekcji jelita i od umiejscowienia stomii. Na początku stosuje się dietę płynną, kleikową i stopniowo przechodzi do pokarmów stałych.
-
Rola błonnika pokarmowego w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego
Powszechnie uważa się, że przyczyną IBS jest przede wszystkim niedostateczne spożycie błonnika pokarmowego.
-
Dieta w łuszczycy
Wprawdzie dotychczas nie ustalono zaleceń dietetycznych dla chorych na łuszczycę, jednak wiele danych wskazuje, że zmiana nawyków żywieniowych może korzystnie wpływać na przebieg tej choroby.
-
Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
Dieta obniżająca stężenie cholesterolu powinna uwzględniać ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu pokarmowego i kwasów tłuszczowych trans. Można to osiągnąć poprzez włączenie do jadłospisu osób z podwyższonym stężeniem cholesterolu: warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych oraz chudego mięsa i ryb.